Arta textilă a Ioanei Hăbășescu și sculptura lui Ioan Prodan îmbină străvechiul cu modernul în expoziția de la muzeul reșițean.
O viață întreagă, bocșeanca Elena Hăbășescu a activat ca asistent medical, descoperindu-și pasiunea pentru arta textilă dintr-o întâmplare. La începutul anilor 90, un articol dintr-o revistă îi arăta ce lucruri frumoase se pot face folosind materialele textile. Apoi s-a documentat mult și, după pensionare, a urmat facultatea de arte și design din Timișoara, acolo unde, nu de puține ori, profesorii săi au avut de învățat de la ea. Astăzi, prin munca Elenei Hăbășescu, 13 copii din Bocșa deprind tainele artei textile la secția locală a școlii populare de arte din Reșița. Lucrările sale îmbină elemente din cultura Cucuteni cu simboluri naționale și forme geometrice. Astfel duce privitorul cu gândul spre sacralitatea și tradițiile românilor.
Pentru Ioan Prodan, sculptorul originar din județul Sibiu și stabilit la Reșița, materialul de bază este lemnul, alături de care integrează în lucrările sale elemente metalice. Rezultă o combinație care, prin măiestria artistului, iese în evidență de fiecare dată în lucrări amintind de credința și istoria poporului român. Piesa principală cu care participă la expoziție poate fi văzută ca un adevărat axis mundi. Partea verticală a acesteia face legătura între pământ și cer, sfera din mijlocul ei pare a reprezenta lumea întreagă, iar pătratul simbolizează zona în care se situează fiecare și unde se simte cel mai bine. Cu siguranță, această zonă este una întinsă pentru artistul care sondează în lumea sa pentru a oferi celorlalți roadele muncii sale.
Expoziția celor doi artiști este deschisă la Muzeul Banatului Montan. Publicul este invitat să admire lucrările care, împreună, alcătuiesc un adevărat tot în care se îmbină frumusețea, măiestria și truda artiștilor.