Comuna Armeniș din Caraș-Severin, tot mai cunoscută lumii întregi prin apariții în reviste de prestigiu. Le Monde i-a acordat spațiu pe prima pagină.
În zece ani, numărul exemplarelor care trăiesc în libertate în „casa” zimbrilor din Caraș-Severin a crescut de la 17 la 190, în vara acestui an fiind aduse 14 noi exemplare din Germania. Este cel mai amplu asemenea proiect ca și număr de exemplare în libertate deși primul loc din țară unde au fost reintroduși zimbrii a fost Parcul Natural Vânători-Neamț. „Inițiativa de acolo a aparținut autorităților în vreme ce, la Armeniș, comunitatea locală a decis că vrea zimbrii în libertate. Energia și avântul au venit din partea comunității”, a spus pentru Express de Banat Oana Mondoc, manager pentru dezvoltare la WWF România.
Povestea zimbrilor de la Armeniș a fost spusă lumii întregi prin articolele apărute în The Guardian, New York Times, Financial Times, The Economist sau The Telegraph. De dată recentă este concursul intitulat „Destinația anului”, initiat de autorități, asociații și grupuri patronale din turism. În cadrul concursului, comuna din Caraș-Severin poate fi nominalizată la categoria „Sate de poveste”. „Concursul este un adevărat demers de promovare si recunoaștere publică a locurilor cu însemnătate. Ne-am gândit să nu ratăm momentul pentru că, anul acesta, Armenișul a apărut chiar pe prima pagină din Le Monde. A fost recunoscut ca localitate peste tot în lume”, a mai spus Oana Mondoc.
Citește și: La Armeniș, zece ani alături de zimbri
Doar astăzi, Armenișul mai poate fi nominalizat în concurs, Oana Mondoc invitându-i să facă asta pe toți cei care simt că acest loc ne face cinste tuturor. Trebuie doar să intre aici și să-și lase numele și adresa de e-mail. După ce Banatul Montan a fost desemnat destinația turistică a anului 2021, anul viitor, Armenișul poate deveni sat de poveste.