Arhiva pentru dosarele de la Curtea de Apel Timișoara și instanțele din subordine dă mari bătăi de cap instituției în continuare. Nici perspectivele pentru anul 2020 nu sunt grozave. O dată, problema este a spațiului efectiv și a dotării sale, apoi, e vorba de costurile ridicate pentru firmele cu care instanța trebuie să colaboreze.
Spațiul efectiv, dar și rafturile pentru dosare constituie o problemă pentru cei de la Curtea de Apel Timișoara. „Sunt probleme foarte serioase cu arhiva. având în vedere spațiul pentru arhiva judecătoriei, unde sunt peste 35.000 de dosare noi, la care se adaugă 12.000 de dosare de anul trecute, ieșite di uzul soluționării, care se depun în arhiva veche. Și noi o avem la nivelul Curții de Apel, pentru că nu avem suficient spațiu și pentru că nu am reușit să obținem o finanțare pentru rafturi, din arhiva veche.”, a precizat vicepreședintele CA Timișoara, Marian Bratiș.
Pentru selecția dosarelor, firmele care se ocupă cu asta au tarife foarte ridicate. Se ajunge până la 40 de lei pe metru, iar instanța timișoreană are zeci de mii de dosare. „A doua problemă este selecția dosarelor, care au trecut din arhivă în așa-numită arhivă intermediară, în arhiva veche, și apoi în arhiva națională.”, a mai explicat Marian Bratiș. Curtea de Apel nici nu poate estima clar costurile pentru selecția dosarelor, deoarece firmele au tarife foarte diferite.
Conducerea Curții De Apel Timișoara nu crede că problema se va rezolva în acest an, deoarece finanțarea necesară este improbabil să vină. „Această finanțare nu există și înțelegem să o facem cu puterile noastre, cu cei câțiva arhivari pe care îi avem. În proiectul de buget am propus suma.”, a mai spus Bratiș. În subordinea CA Timișoara sunt toate instanțele din Timiș, Caraș-Severin și Arad.