Aquatim, mesaj pentru abonații din Timiș: „Apa potabilă nu este pentru udatul grădinilor”

Societatea de apă și canal Aquatim îi avertizează pe abonații din județul Timiș să nu utilizeze apa potabilă de la robinete pentru udatul grădinilor, sistemul fiind dimensionat doar pentru consumul menajer.

În condițiile în care temperaturile sunt în creștere și nu am avut parte de precipitații consistente în ultima perioadă, Aquatim a ținut să facă un apel către consumatori pentru a evita utilizarea apei potabile în vederea udării grădinilor.

Acest lucru este cu atât mai necesar în sezonul estival, când crește consumul menajer al apei de la robinet. Acest mesaj nu este o noutate, compania atrăgând și până acum atenția că sistemul de aprovizionare cu apă a fost dimensionat doar pentru consumul menajer al populației. Astfel, folosirea de către unii utilizatori a apei potabile în alte scopuri poate provoca probleme în alimentarea celorlalți clienți din rețea. Iar dacă, urmare a secetei, s-ar ajunge și la o reducere a debitelor de apă ale sursei, ar putea interveni restricții în distibuție. Într-o asemenea situație de criză, utilizarea apei potabile pentru udatul grădinilor sau a spaţiilor verzi constituie contravenție și se sancționează”, a anunțat Aquatim.

leader board 728 x 90 px

Reprezentanții societății de apă și canal din județul Timiș a venit și cu soluții de irigare pentru cei care au grădini.

Una e instalarea în gospodărie a unor bazine de captare a apei de ploaie și folosirea acesteia. O alta e forarea de puțuri de mică adâncime. Ca exemplu, folosind o pompă acționată de un motor de 1 kW, costul cu energia electrică folosită pentru un m³ de apă extrasă e de șapte ori mai mic decât costul unui m³ de apă potabilă”, a informat Aquatim.

Societatea de apă și canal a mai transmis că, de-a lungul timpului, au fost depistate și cazuri în care unii utilizatori au apelat la o metodă necinstită, încercând să ocolească contorul Aquatim pentru a nu înregistra consumul real de apă potabilă.

Dincolo de disconfortul creat altor consumatori din acea rețea, reprezentanții Aquatim S.A. reamintesc că o asemenea intervenție constituie infracțiune și se pedepsește conform legii”, a detaliat Aquatim.