Aquatim caută finanțare pentru a construi la Lugoj o nouă stație de epurare

statie de epurare Aquatim

Serviciul de apă-canal al orașului a fost transmis, prin hotărâre de Consiliu local, operatorului regional Aquatim.

Societatea timişeană a reușit în urmă cu două săptămâni să obțină, prin Hotărâre de Guvern, memorandumul pentru suplimentarea costurilor.

Astfel, personalul tehnic de la Meridian, acei oameni pe care îi vedem lucrând în fiecare zi pe străzile din Lugoj, ținând cont de situația precară a rețelei de apă și canal, vor face parte în cel mult o lună de zile din noua echipă a operatorului regional Aquatim” a spus Călin Dobra, primarul municipiului Lugoj.

Edilul șef speră ca, în perioada următoare, operatorul regional Aquatim să obțină o finanțare de 70 de milioane de euro pentru municipiul Lugoj: „Această finanțare va însemna construirea unei noi situații de epurare, pentru că stația de la Jabăr, renumita stație de la Jabăr, va fi închisă definitiv. Vom crea o nouă stație de epurare și vom realiza alte foraje pentru o calitate a apei mult mai bună pentru întreg municipiul Lugoj”.

Stația de epurare, a cărei execuție a început  în 1978 şi s-a extins începând din 1983, este amplasată în apropierea localității Jabăr, pe malul stâng al râului Timiș, în aval de nodul hidrotehnic Coştei. Lucrările de modernizare la stația de epurare au demarat în septembrie 2009 și ar fi trebuit să fie gata după doi ani. După opt acte adiționale și nenumărate tărăgănări, din cauza eșecului proiectului de modernizare, s-au cheltuit aproape 6 milioane de euro între 2008 și 2017, fără nici un rezultat. Mai mult, Primăria Lugoj a plătit și plătește în continuare amenzi la Agenția de Mediu pentru calitatea necorespunzătoare a apei.

Mai mult decât atât, ca și autoritate locală, am deblocat împreună cu colegii mei din aparatul de specialitate un proiect de 23 de milioane de lei, un proiect care stagnează din 2015, la Ministerul Dezvoltării. A fost finanțarea obținută în 2015 și nu s-a mai întâmplat absolut nimic. Este un proiect care va duce la extinderea cu aproximativ 4 km a rețelei de apă în municipiul Lugoj, în valoare de 2 milioane de euro și va mai extinde și rețeaua de canalizare, în valoare de aproximativ 3 milioane de euro”.

Din acest punct de vedere, „în următoarea perioadă, în următorii ani, îmi cer scuze față de dumneavoastră și față de comunitatea lugojeană, dar să știți că Lugojul va fi un șantier în totalitate”.

Apariția Aquatim-ului la Lugoj este singura șansă pentru investiții de anvergură în infrastructura de apă-canal, pe care operatorul regional „Meridian 22”, aflat în insolvență, nu și le putea permite.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/