Primarul Felix Borcean poartă astăzi primele discuții pentru construirea unui aquapark! Studiile confirmă existența apei termale la Caransebeș!
În campania electorală din 2016 a vorbit Felix Borcean pentru prima dată despre apă termală și despre intențiile sale de a construi un centru de relaxare, așa cum există în multe localități maghiare des vizitate de români. Prezent aseară la Express Live, edilul-șef al Caransebeșului a dezvăluit în premieră că e gata să înceapă forajul.
„Comunități de dimensiunile Caransebeșului, peste graniță, în Ungaria, gen Mako, Gyula și alte localități micuțe, beneficiază de condițiile naturale pe care ți le oferă subsolul local. Caransebeșul ar putea să se înscrie și el între aceste localități. Chiar mâine (n.r. – astăzi) o să am o discuție cu un specialist local care a făcut niște studii. Dacă va fi nevoie, vom mai face niște studii. Vom mai investi niște bani și pentru lucrul acesta, pentru a vedea unde se află pânza termală, unde se află apa termală în zona Caransebeșului, pentru a face foraje. Dacă nu vom construi aquaparkul, măcar vom folosi apa termală pentru încălzirea ștrandului, pentru încălzirea bazinului de înot. Noi oricum avem acest spațiu de recreere estival, pe care intenționez să îl reabilităm și să-l modernizăm.”, a declarat Felix Borcean.
Primarul Caransebeșului s-a întâlnit deja cu Sorin Maxim, directorul ADR Vest, și știe exact în ce fel de proiecte se vor investi bani europeni în perioada următoare. În plus, spune că și-a propus să nu rateze nicio oportunitate de finanțare pe fonduri europene care se potrivește municipiului Caransebeș: „Nu lăsăm nimic deoparte, vreau să avem grad de absorbție spre sută la sută!”
Studiile care s-au făcut acum mai bine de trei decenii arătau că, pe undeva pe la 600-700 m, ar fi această pânză de apă termală pe care Borcean vrea să o scoată la suprafață. „De-a lungul acestei falii, începând de la Herculane până spre nord, la Băile Călacea, și la vecinii din Ungaria, adică pe toată această autostradă a apei termale, suntem și noi. Noi suntem un punct acolo. De ce n-am îndrăzni să avem și în Caransebeș, în comunitatea noastră, un astfel de spațiu de relaxare și să beneficiem de condițiile naturale pe care le avem la dispoziție?”, a mai explicat primar Borcean.
În funcție de temperatura apei, aceasta ar putea fi folosită și ca agent termic, așa cum se întâmplă în atâtea alte localități. Nu se știe deocamdată dacă apa termală de la Caransebeș are și efect terapeutic, precum cea de la Buziaș, dar cert este că se va fora pentru a afla pe ce bogăție stau gugulanii.
„În Oradea sunt cartiere sunt încălzite cu apă termală. Băile Felix, cred că, în integralitate. Pe mine mă interesează temperatura apei, nu dacă dăm peste ape benefice în tratarea anumitor boli, cum e la Buziaș. Dacă nu să găsim apă fierbinte, poate găsim apă la o temperatură care din punct de vedere energetic e foarte importantă. S-au făcut și ironii, și bancuri pe tema aceasta, dar atâta vreme cât există o șansă și există și finanțare pentru treaba aceasta, o să o să fac tot ceea ce îmi stă în putință pentru a pentru a pune în practică un astfel de proiect.”, a adăugat edilul-șef al Caransebeșului.