Cel mai mare proiect finanțat vreodată din bani europeni în Caraș-Severin, al cărui beneficiari sunt Aquacaraș și, indirect, cetățenii abonați la serviciile de apă și canalizare, a fost lansat astăzi!
„Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apă și apă uzată din Județul Caraș-Severin/ Regiunea Vest, în perioada 2014-2020”, proiect cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă 2021- 2027 și al cărui beneficiar este Aquacaraș, a fost lansat astăzi, la Reșița. Ceva mai mult de 1 miliard de lei, din care cofinanțarea Uniunii Europene este de 675 de milioane, vor fi cheltuiți pentru dezvoltarea sectorului de apă și apă uzată din județul Caraș-Severin, având în vedere respectarea obligațiilor asumate de România în cadrul procesului de aderare și post-aderare la UE. Proiectul începe efectiv în 23 decembrie și are ca dată de finalizare 31.12.2025.
Prin investițiile făcute, Aquacaraș urmărește să dezvolte sisteme de apă care să asigure condițiile de calitate ai apei conform cu cerințelor europene, cu influență directă asupra sănătății populației, să asigurare continuitate în furnizarea serviciului de alimentare cu apă, să elimine deficiențele actuale, să crească rata de conectare a consumatorilor la sistemul centralizat de alimentare cu apă, să reducă pierderile, să asigure funcționarea sistemelor cu costuri de exploatare minime și să creeze posibilitatea de extindere a acestor sisteme în viitor.
Un aspect deosebit de important pe care îl urmărește acest proiect este creșterea ratei de colectare și tratare corespunzătoare a apelor uzate menajere, de la 44% în prezent, la 85% după implementarea sa.
Un prim contract vizează reabilitarea și extinderea facilităților de captare, de tratare apă și a conductelor de aducțiune în Reșița și Bocșa și a facilității de tratare a nămolului, pentru care se cheltuiesc 15 milioane de lei. Toate astea, într-un termen de 16 luni. O sumă similară a fost alocată și pentru reabilitarea și extinderea facilităților de captare, înmagazinare, de tratare apă și a conductelor de aducțiune în Oțelu Roșu și Teregova. Tot 1 an și 4 luni, termen de execuție. 12,5 milioane lei se investesc în reabilitarea și extinderea facilităților de captare, înmagazinare, de tratare apă și a conductelor de aducțiune în Oravița, Ticvaniu Mare și Grădinari. Aici durata execuției e de 30 de luni. Reabilitarea și extinderea facilităților de captare, înmagazinare, tratare apă și a conductelor de aducțiune în Băile Herculane, Topleț și Mehadia costă puțin peste 18 milioane de lei și trebuie realizate în 30 de luni.
În extinderea și reabilitarea rețelelor de distribuție a apei și a rețelelor de canalizare în zona de nord municipiul Reșița vor intra 62 de milioane de lei. Constructorul are la dispoziție aproape 2 ani. Pentru partea de sud a Reșiței, unde se fac lucrări pentru reabilitare conductă de transport și rețele de distribuție a apei, extindere și reabilitare rețea de canalizare, stații de pompare apă uzată și conducte de refulare, se cheltuiesc peste 37 de milioane de lei. Durata de execuție aici e mult mai mică: 14 luni.
Extinderea și reabilitarea rețelelor de distribuție a apei și a rețelelor de canalizare în Caransebeș și Oțelu Roșu sunt cuprinse în al șaptelea contract semnat de Gheorghe Filipescu. 72,6 milioane lei sunt prevăzuți pentru extindere și reabilitare rețele de distribuție a apei, stații de pompare tip hidrofor pe rețeaua de distribuție, extindere și reabilitare rețea de canalizare, stații de pompare apă uzată și conducte de refulare, în Caransebeș, iar în Oțelu Roșu se extinde și reabilitează rețele de distribuție a apei, se extinde și reabilitează rețeaua de canalizare, se pun în funcțiune stații de pompare apă uzată și se montează conducte de refulare. Totul în numai 14 luni!
Extinderea și reabilitarea rețelelor de distribuție a apei și a rețelelor de canalizare în orașul Bocșa au alocate 18 milioane de lei și au primit un termen de finalizare de 18 luni.
În lucrări similare ce vor fi făcute în Moldova Nouă, Anina și Teregova se investesc 27,5 milioane lei, iar constructorul are la timp 2 ani pentru a finaliza lucrările. Contractul cu numărul 10 va rezolva problema apei și canalizării în Oravița, Ticvaniu Mare și Grădinari. Costurile se ridică la 35,5 milioane lei, iar termenul de execuție e de 18 luni.
Pentru Băile Herculane, Topleț și Mehadia se cheltuiesc 62,5 milioane lei, iar calitatea vieții oamenilor de aici trebuie să se schimbe în doar 24 de luni. Ultimul contract semnat în cadrul acestui proiect are o valoare de 5 milioane de lei și presupune reabilitarea și extinderea facilităților de captare, înmagazinare, tratare apă și a conductelor de aducțiune în Moldova Nouă și Anina.