Aproape de faliment! „Meridian 22” speră la o prelungire a planului de măsuri

Societatea „Meridian 22”, care de curând a trebuit să plătească penalități însemnate pentru calitatea necorespunzătoare a apelor livrate de stația de la Jabăr, speră într-o redresare sau „resetare” a activității în anul ce vine.

Legat de penalitățile în valoare de 1.123.601,04 lei, „ca urmare a abaterilor de la prevederile reglementate, referitoare la concentrațiile maxime admise ale poluanților din apele uzate evacuate în resursele de apă”, Florin Iovescu spune că suma reală de plată este mai mică. Iovescu susține că „suma datorată pe luna noiembrie 2017 a fost greșită, în loc de 572.230,43 lei fiind de fapt 57.223 lei, ceea ce reduce totalul de plată”. Dar directorul Meridianului recunoaște că problema depășirii concentrațiilor maxime admise ale poluanților rămâne și de acum încolo.

„Există riscul ca Apele Române să ne ridice autorizația”

„Mergem la Timișoara pentru prelungirea planului de măsuri pentru stația de epurare de la Jabăr. Rectificarea de autorizație se amână pe luna decembrie. Treapta mecanică se poate face în octombrie, dar treapta biologică nu o văd făcută până în primăvară. În condiții de frig, bacteriile nu fermentează, deci nu pot fi făcute verificări. Dacă nu facem aceste lucruri, există riscul ca Apele Române să ne ridice autorizația de funcționare”, adaugă directorul „Meridian 22”.

Reamintim că în luna iulie, ABAB a sancționat „Meridian 22” cu încă 40.000 de lei, pentru că a constatat că apele uzate ale municipiului au fost deversate direct în Timiș, printr-o conductă de rezervă a stației. Amenzile de la Administrația Bazinală de Apă Banat și Garda de Mediu au adus „Meridian 22” în pragul falimentului.

„Meridian 22” a fost implicat, până acum, în 36 de procese privind stația de epurare, inclusiv cu Primăria (UAT) Lugoj. Speranțele se leagă de perioada de după alegeri, când administrația Lugojului, oricare ar fi ea, trebuie să ia măsuri definitive de rezolvare a situației stației de epurare de la Jabăr.