Aproape 900 de cărășeni au primit dispozitive medicale în primele 4 luni ale anului

elderly senior with an oxygen mask in quarantine
untitled design set 970x90 px

Aproape 3.000 de dispozitive medicale au fost decontate anul acesta de Casa de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin. Cele mai multe dintre ele pentru asigurații cu probleme respiratorii.

Dispozitivele medicale se acordă prin prescripție medicală emisă de către un medic specialist aflat în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate, respectând întotdeauna principiul specialitate vs. necesitate. Adică un medic ortoped poate să acorde orice dispozitiv pe probleme musculo-scheletale, neputând acorda un dispozitiv pe probleme respiratorii, a exemplificat medicul-șef al Case Județene de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin.

„Medicul trebuie să fie în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate. S-a întâmplat să avem asigurați care să se prezinte cu prescripție emisă de medici care nu sunt în relația contractuală cu Casa de Asigurări. Odată decizia obținută (n.r. de la CJAS), aceasta trebuie depusă la furnizorul de dispozitive medicale în termen de maximum 30 de zile. În momentul în care se emite o decizie pe un dispozitiv medical, anexat la acea decizie se regăsește lista cu furnizorii care pun pe piață acel dispozitiv. Asiguratul poate să contacteze oricare din acei furnizori. Aceasta este procedura. Mi se pare de bun simț.”, a spus Laurențiu Mărțuică.

Este adevărat că toate dispozitivele sunt supuse unei prioritizări. Există dispozitive care se acordă pentru afecțiuni – acutizări ale unor cazuri cronice sau fără de care situația cronică a pacientului înseamnă să îndure mai mult decât este nevoie, cum este insuficiența respiratorie cronică. „În ultimii ani, am avut o creștere semnificativă a deciziilor emise pentru afecțiuni ce se însoțesc de insuficiență respiratorie cronică, acele concentratoare de oxigen.”. Acest fapt se reflectă și în statistica primelor 5 luni din an, în care CJAS Caraș-Severin a decontat 1.316 echipamente pentru oxigenoterapie de care beneficiază 418 asigurați. Asta înseamnă aproape jumătate din totalul cărășenilor (886) care au primit dispozitive medicale în primele 4 luni din an.

Lista de dispozitive medicale a fost îmbunătățită an de an, în ultimul an fiind introduse inclusiv dispozitivele care susțin și tratează apneea în somn.

laurentiu martuica cjas

Medicul-șef al CJAS a vorbit și despre lista de așteptare. Este vorba despre acele dispozitive medicale care ajută, dar nu sunt însoțite de un risc vital, pacientul putând să aștepte. „Și așteptarea aceasta este întotdeauna determinată de bugetul alocat pe dispozitive medicale, organizându-ne în fiecare an să alocăm în primul rând dispozitivele pentru problemele respiratorii, pentru stomii, în cazul cancerului de colon sau al afecțiunilor de incontinență urinară. Restul dispozitivelor intră pe lista de așteptare.”, a dezvăluit Laurențiu Mărțuică.

publicitate ziar expresb 1000x100

O veste îmbucurătoare este legată de bani. Bugetul a crescut foarte mult. Dacă în urmă cu 4 ani lista de așteptare era veche de un an și jumătate, astăzi lista de așteptare aproape că nu mai există pe dispozitivele medicale. Bugetul alocat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate Casei Județene de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin cu destinația „Dispozitive medicale” pentru primul semestru din 2023 este de 1.511.000 de lei. Până acum, în primele 5 luni ale anului, s-au decontat 2.960 de dispozitive medicale în valoare de 886.251 de lei.

Casele de asigurări de sănătate decontează integral preţul de vânzare cu amănuntul al dispozitivului medical, dacă acesta este mai mic decât preţul de referinţă. Dacă preţul de vânzare cu amănuntul al dispozitivului medical este mai mare decât preţul de referinţă, diferenţa se suportă de asigurat prin contribuţie personală şi se achită direct furnizorului, care eliberează chitanţă şi bon fiscal sau, la cererea asiguratului, şi factură.

Laurențiu Mărțuică a vorbit detaliat despre lentilele intraoculare, necesare în cazul pacienților cu cataractă. „Este un dispozitiv care se acordă prin Casa de Asigurări de Sănătate, doar că rugămintea este: nu faceți intervenția și după aceea veniți să depuneți dosar pentru dispozitiv. Procedura este: se merge la oftalmolog, se constată necesitatea montării unei lentile intraoculare, se aduce dosarul construit de oftalmolog la CJAS, se aprobă, se emite o decizie și cu acea decizie vă veți întoarce la oftalmolog și veți suferi intervenția. Foarte multă lume alege să meargă în cabinete de oftalmologie private. Cabinetul privat nu poate să completeze o asemenea prescripție. Unii pacienți aleg să meargă la un alt oftalmolog unde își obțin dosarul, vin să îl depună la CJAS, iau decizia și sunt foarte nemulțumiți pentru că oricum ei vor merge să facă intervenția la primul oftalmolog. Acea decizie nu ajută cu nimic. Ea poate fi folosită tot într-un cabinet de oftalmologie aflat în relație contractuală cu CJAS.”

Din fericire, în special în cazul asiguraților greu deplasabili sau care locuiesc în afara Reșiței, documentele se pot depune online atât pentru solicitarea unui dispozitiv medical. Pacientul trebuie însă să specifice și adresa la care să i se trimită decizia în original.

Ca în orice domeniu, există și nereguli. Acestea sunt scoase la lumină tocmai prin comunicarea cu beneficiarii de dispozitive medicale, dar și cu furnizorii. Casa de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin a pus la punct un sistem prin care să afle orice sincopă. „Avem discuții cu asigurații despre cât de mulțumiți sunt. Avem chestionare de satisfacție pe care ei le completează, cea mai importantă este discuția față în față cu beneficiarul. Așa aflăm destule probleme care apar în acordarea dispozitivelor. În același timp avem discuții cu furnizorii, monitorizând situațiile care apar. Sunt multe. Am avut întâmplări nefericite. Se obișnuiseră anumiți medici să prescrie, pe lângă sacii de colostomie, și un lombostat. Lombostatul este pentru probleme de coloană, iar sacii de colostomie se acordă pentru anusul contra naturii. Cele două dispozitive sunt recomandate de medici diferiți. Lucrurile s-au reglat. În sensul că nu s-a aprobat niciun lombostat vreodată pentru probleme de anus contra naturii.”, a subliniat Laurențiu Mărțuică.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/