Aproape 50.000 de lei, cuantumul amenzilor aplicate cărășenilor pentru nerespectarea măsurilor în contextul epidemiologic

Weekendul trecut, sfidarea măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19 a fost urmată de un nou val de sancțiuni contravenționale, cele mai multe abateri înregistrându-se la capitolul măsuri de protecție individuală, urmate de nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea, precum și de nerespectarea programului de activitate stabilit de autorități în cazul agenților economici.

Pe fondul creșterii numărului de cazuri de COVID-19, pentru prevenirea și combaterea infectării cu noul coronavirus, sub autoritatea Instituției Prefectului, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin și polițiști locali aflați în coordonarea operațională a Poliției Române, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Caraș-Severin, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Caraș-Severin, Direcției de Sănătate Publică, Direcţiei Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraș-Severin continuă activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

În ultimele 72 de ore, cele peste 400 de efective au desfășurat acțiuni de verificare în zone aglomerate, în trafic, centre comerciale, piețe, târguri și terase, dar şi în mijloacele de transport în comun, respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă și prevenirea răspândirii temutului virus fiind puse pe primul loc.

În urma verificărilor efectuate la un număr de 138 de societăți comerciale şi 290 de mijloace de transport persoane, dintre care 104 mijloace de transport public în comun, fiind legitimate peste 5.000 de persoane, pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat nici mai mult nici mai puțin de 524 de sancțiuni contravenționale, în valoare aproape 50.000 de lei. Astfel, un număr de 471 de amenzi i-a vizat pe cei care nu au respectat măsurile de protecție individuală, iar alte 51 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea în intervalul orar 23.00-05.00. De asemenea, „atinși la buzunar” au fost și doi operatori economici – pentru organizarea programului de lucru cu încălcarea legii.

Mai mult decât atât, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, după ce în ziua de sâmbătă, 14 noiembrie, la ora 17.50, au fost sesizați de către un cadru medical de la un spital din Reșița cu privire la faptul că o pacientă internată și confirmată cu noul coronavirus, ar fi părăsit unitatea medicală, fără acordul medicilor.

În aceeași zi, femeia în cauză, în vârstă de 55 de ani, a fost identificată de polițiști la domiciliul acesteia, de pe raza comunei Ticvaniu Mare, persoana refuzând deplasarea cu ambulanța la spital și izolându-se la domiciliu împreună cu membrii familiei.

Polițiștii au informat Direcția de Sănătatea Publică Caraș-Severin pentru dispunerea de măsuri conform competențelor.

„Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile HG nr. 935 din 2020, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23:00-05:00 este restricționată, cu unele excepții, pentru motive justificate, în care persoanele sunt obligate să prezinte legitimația de serviciu sau adeverință eliberată de angajator, ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise, indiferent de incidența cumulată a cazurilor.

Se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private. Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor. Prin excepție, se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Scopul poliţiştilor nu este aplicarea de sancţiuni, ci acela de a determina toți cetățenii să conștientizeze necesitatea respectării tuturor normelor sanitare şi prevederilor legale pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu COVID-19, însă nu vor fi tolerate abateri de la normele legale”, este mesajul transmis de reprezentanții IPJ Caraș-Severin locuitorilor din județ.

Sursa foto principal: zf.ro.