Aproape 40 de situaţii de urgenţă, înregistrate în ultimele 24 de ore, în Caraș-Severin

Pompierii militari cărășeni au intervenit ieri și pe parcursul nopții la 38 de misiuni de salvare. Cele mai multe au fost pentru stingerea incendiilor.

Subunitățile de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgenţă „Semenic ” Caraş-Severin au fost solicitate să intervină, în ultimele 24 de ore, în 38 de situații. Cele mai multe intervenții, 23 la număr, au fost pentru stingerea unor incendii, unul izbucnit la un autoturism, unul produs la un adăpost de animale, altul la un coș de fum, iar alte 20 manifestate la vegetație uscată.

Primul incendiu a cuprins un autoturism, care a ars în totalitate. Evenimentul a avut loc azi-noapte, la ora 01:23, în localitatea Plugova. La fața locului s-a deplasat un echipaj de pompieri din cadrul Punctului de Lucru Băile Herculane, cu o autospecială de stingere. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.

La ora 02:03, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Băile Herculane au fost solicitaţi să intervină, de această dată, pentru stingerea unui incendiu la un adăpost de animale din localitatea Topleţ, cu o autospecială de stingere. În sprijin, a intervenit şi un echipaj de la Detaşamentul de Pompieri Orşova din cadrul ISU Mehedinţi. În urma incendiului au ars două tone plante furajere şi a fost afectat acoperișul pe o suprafață de aproximativ 600 mp. Cel mai probabil, incendiul s-a produs din cauza unui scurtcircuit electric.

Tot azi-noapte, în jurul orei 02:10, pompierii caransebeşeni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la coșul de fum al unei gospodării din satul Peştere, comuna Constantin Daicoviciu. În urma incendiului, s-a degradat coşul de fum şi tavanul camerei pe o suprafaţă de aproximativ 2 mp, cauza probabilă de producere fiind jar sau scântei provenite din sistemul de încălzire.

De asemenea, s-a solicitat intervenția pompierilor pentru stingerea a 20 de incendii izbucnite la vegetație uscată, în urma cărora au fost afectate peste 46 ha de teren. Cele mai semnificative incendii de vegetație s-au manifestat în localitățile Apadia (6), Comorâşte, Brădișoru de Jos şi Baziaş.

În cazul arderilor necontrolate ale vegetaţiei uscate, flăcările, mai ales în condiții de vânt, se extind cu repeziciune cuprinzând suprafeţe foarte mari, iar pompierii depun eforturi susținute pentru limitarea și stingerea acestora.

„Facem apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate și să conștientizeze că un simplu incendiu de vegetație uscată se poate transforma într-un incendiu de proporții care poate genera pagube materiale majore, dar și pierderi de vieți omenești. Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei. Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală”, transmit reprezentanții ISU „Semenic” Caraș-Severin.

În perioada menționată, s-au înregistrat și 12 intervenţii pentru acordarea primului ajutor calificat, precum și alte situații din categoria asistență persoane.

Pompierii militari au mai fost solicitați să intervină și pentru asigurarea măsurilor specifice în cazul a două accidente rutiere petrecute pe raza municipiilor Reșița şi Caransebeş, fără persoane încarcerate. În urma evaluării medicale, două persoane au refuzat transportul la spital. Tot în municipiul Reşiţa, pompierii au asigurat măsurile specifice de prevenire a incendiilor, în cazul unor scăpări de gaz la o conductă, până la sosirea echipajului distribuitorului local.

Pompierii militari cărăşeni rămân la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea de ajutor persoanelor aflate în dificultate.

FOTO: ARHIVĂ

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/