Aproape 13 milioane de euro pentru Marila!

casinoherculane by sungarden

Banatul Montan obișnuia să fie unul dintre nucleele turismului românesc. Dezinteresul și trecerea timpului au lăsat semne adânci însă în stațiunile care adunau an de an la tratament sute de bolnavi și turiști. Printre ruinele lipsite de puls, autoritățile locale încearcă să readucă la viață farmecul locurilor de odihnă.

Sanatoriul de la Marila și-a pierdut și el tot farmecul în fața dezinteresului. Lăsat în paragină, locul de tratament și de odihnă a devenit o fantomă a ceea ce era odinioară. Cu toate acestea, fostul sanatoriu de lux se află pe agenda autorităților locale din Oravița încă din anul 2007. Chiar dacă banii pentru reabilitarea stațiunii Marila nu au răsărit de nicăieri până în prezent, oficialii locali orăvițeni își pun speranțe mari în noul val de finanțări europene.

Speranțele autorităților locale par destul de aproape de a se concretiza, mai ales în condițiile în care deja există un studiu de prefezabilitate în valoare de 12,5 milioane de euro. Cu toate acestea, edilul-șef al Oraviței, Dumitru Ursu, este conștient de faptul că reabilitarea sanatoriului presupune sume mult mai mari decât cele incluse în studiul realizat până acum. Astfel, este necesară o reactualizare a planurilor, pentru ca cifrele să se apropie de valoarea reală a investițiilor care trebuie făcute acolo.

Am mers la o firmă de consultanță în Timișoara care așteaptă ghidul soluțiilor pe noua tranșă 2014-2020, din bani europeni. Va fi un ghid mult mai restrâns, pentru a se putea accesa mai ușor fondurile europene. Am primit undă verde legat de Marila, acest studiu trebuie actualizat cu cifre absolut apropiate de realitate, pentru a putea mai apoi face un proiect tehnic prin care să venim cu cifre clare la valoarea reală a investițiilor ce trebuie făcute la Marila”, a explicat Dumitru Ursu, primarul Oraviței.

Autoritățile orăvițene își pun mari speranțe în obținerea unei finanțări europene pe perioada 2014-2020. „Dorim ca sanatoriul Marila să redevină un centru de sănătate, de tratare a tuberculozei, de interes regional sau chiar național. Vor fi bani europeni pe tematica sănătate și sperăm să accesăm un fond european și să fim printre primii care vom depune dosarul pentru a avea șansa să prindem bani europeni”, a mai explicat edilul-șef al Oraviței.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Ce strălucire avea Marila în trecut?

Staţiunea Marila a apărut din iniţiativa medicului Moritz Hoffenreich, în inima codrilor cărășeni, într-o zonă cu aer puternic ozonificat. A fost inaugurată în anul 1878, fiind un important centru de tratament atât pentru locuitorii din zona Oraviţa, Anina și Reşiţa, cât şi pentru nobilimea austro-ungară, britanică sau rusă. Hotelurile luxoase, vilele mari, restaurantul care poartă același nume și parcurile pline de verdeață descriau un peisaj unic. În anul 1918 staţiunea a fost distrusă, fiind refăcută în perioada interbelică. Cu toate acestea, nu a durat mult până ce stațiunea și-a pierdut încet din strălucire. În prezent, zidurile ruină amintesc cu greu de importanța de care zona se bucura odată.

Bani din bugetul local și pentru Spitalul Orășenesc!

Pe lângă planurile de investiții la sanatoriul Marila, autoritățile orăvițene au în plan și alocarea unor sume pentru Spitalul Orășenesc din Oravița. Aproximativ 600 de mii de euro sunt necesari pentru a aduce la standarde europene secția de chirurgie și medicină internă. Reabilitarea acestei secții, precum și reparațiile la secția de pediatrie sunt vitale pentru ca spitalul să primească acreditare. „Este un proiect pentru care fie accesăm fonduri în cadrul aceluiași proiect european, fie vom merge pe varianta bugetului de stat ca să găsim bani”, a mai explicat primarul Dumitru Ursu.

1000x100 untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/