Apeluri aberante la 112! Unii români sună la numărul de urgență în joacă, „pentru că sunt șmecheri”. Joaca se pedepsește!

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) în calitate de administrator al Serviciului de urgență, face apel la cetățeni să sune la 112 doar pentru urgențe, iar în cazul în care se solicită informații despre noul coronavirus să apeleze linia TELVERDE – 0800.800.358 (0800.800.FLU). Nu toți înțeleg însă aceste reguli.

În perioada 25 februarie – 18 martie, operatorii STS au preluat peste 12.000 de apeluri referitoare la COVID-19. În foarte multe cazuri, cetățenii au sunat la numărul unic de urgență 112 pentru a afla informații despre coronavirus, fără a avea urgențe reale.

Astfel, un cetățean a dorit să afle dacă „mai merg trenurile” și dacă „se poate deplasa în alt oraș”, altul întreba dacă „este deschisă poșta” sau dacă poate merge „luni la bancă”, având în vedere declararea stării de urgență, în timp ce cineva întreba dacă poate ieși 2-3 minute în fața blocului.

Au fost și dintre aceia care au sunat la 112 să întrebe ce restricții sunt „pentru că urmează să fac nuntă”, unul dintre cei izolați la domiciliu a reclamat că a rămas fără țigări, iar altul, supărat că fusese părăsit de concubină, a reclamat că femeia se întorsese de curând din Italia și avea febră.

Și asta nu este totul, potrivit comunicatului STS. O femeie a anunțat că a venit din Franța un bărbat clandestin cu o mașină. Deși bărbatul respectiv nu a părăsit locuința, femeia era revoltată de ce nu a fost sechestrat la vamă?

Un apelant a sunat să afle în ce condiții poate să organizeze o pomană cu mai multe persoane, ca urmare a unui deces în familie.

Un angajat al unei spălătorii auto a întrebat la 112 dacă are dreptul să nu vină la serviciu pe durata stării de urgență.

Un cetățean a sunt să întrebe de ce nu închid toate fabricile, că unii colegi nu vor să recunoască faptul că li s-au întors rudele din străinătate.

Un bărbat a întrebat dacă vecinul are voie să cheme zugravii să zugrăvească, având în vedere că e situație de urgență?

O persoană a sunat la 112 să întrebe dacă izolarea unui membru implică izolarea familiei: „Eu rămân în izolare, dar soția se poate duce la cumpărături?”.

A existat și o situație în care o persoană a sunat la 112 să anunțe că «un văr a venit din Italia și este bolnav de coronavirus», apoi a închis imediat telefonul. La reapelarea operatorului STS, persoana a recunoscut că «se joacă fiindcă este șmecher».

STS reamintește faptul că apelarea abuzivă, falsă sau pentru a face glume la numărul 112 se sancționează cu amendă în cuantum de până la 5.000 de lei. Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor se fac de către personalul Ministerului Afacerilor Interne.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/