Grele sunt chinurile facerii unui proiect fundamental pentru un oraș ca Oravița, unde un spital implicat în lupta împotriva COVID-19 nu are o secție de ATI. Pentru a dota o astfel de unitate este nevoie însă și de girul aleșilor locali. Deocamdată, acesta pare să fie cel mai greu pas.
Marți va fi a doua zi când consilierii locali din Oravița vor încerca să supună la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici și depunerea proiectului „Dotarea Secției ATI din cadrul Spitalului Orășenesc Oravița, în vederea consolidării capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19”.
Votul va fi unul electronic, ședința fiind online. La fel a fost și vineri, când consilierii ar fi trebuit deja să supună la vot același lucru. Numai că, așa cum s-a întâmplat și cu bugetul local cu o zi înainte, consilierii PNL și Pro România care fac parte din comisia de specialitate nr. 1, cea care avizează activități economico-financiare, au refuzat să își exprime votul. Iar în lipsa lui, proiectul nu poate fi supus dezbaterii pe masa consilierilor locali.
În contextul pandemiei de coronavirus și având în vedere că spitalul din Oravița a fost transformat în spital suport COVID, tratând cazurile ușoare și medii, nevoia dotării unei secții ATI este cât se poate de logică. „Este un lucru absolut vital! Măcar 24 de ore să putem să monitorizăm într-o secție ATI pacienții care au nevoie de tratament postoperator. Acum suntem nevoiți să îi ținem pe secția de Chirurgie, iar cei care se află în pericol, sunt trimiși la Reșița sau la Caransebeș”, ne-a declarat Angela Luca, singurul medic specialist ATI din spitalul orăvițean.
CITEȘTE ȘI: Oravița bifează o premieră tristă! Orașul a rămas fără buget!
Mai exact, spune Luca, secția ATI de la Oravița ar mai elibera spitalele din Reșița și Caransebeș, cele care au secții ATI unde îngrijesc și pacienți COVID. Prin dotarea unei astfel de secții la Oravița, bolnavii care se află într-o stare gravă și care ar avea nevoie de o atenție specială pe ATI nu ar mai fi trimiși în județ. „Am putea să intervenim rapid și în cazul unui pacient COVID a cărui stare se degradează. Nu l-am putea intuba, dar putem interveni cu mască de oxigen, spre exemplu”, ne-a mărturisit Angela Luca.
Pentru a putea funcționa adecvat, un minim necesar ar fi 5 paturi ATI și un pat la rezervă pentru diverse boli infecțioase. Fiecare pat are nevoie de monitor, cu prize pentru oxigen și ar fi necesare cel puțin două ventilatoare. La capitolul personal nu ar exista probleme. Activitatea ar putea fi asigurată de medicul Angela Luca și de 5 asistente. Nu ar fi însă destui angajați pentru ca secția ATI să poată trata exclusiv pacienți COVID din lipsa unei linii de gardă, aceștia necesitând monitorizare permanentă.
Rămâne de văzut dacă membrii comisiei își vor da avizul și dacă mâine, la ședința extraordinară, proiectul pentru dotarea secției ATI la Spitalul Orășenesc Oravița va trece de votul consilierilor locali.