Consiliul Judeţean Caraş-Severin a decis să susţină iniţiativa de modernizare a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa şi de înfiinţare de noi secţii prin participarea cu o finanţare de 10% pentru achiziţia de aparatură medicală performantă în anul 2017. Restul de 90% din fondurile necesare vor veni de la Ministerul Sănătăţii.
„Unul din proiectele de hotărâre importante, aprobate de Consiliul Judeţean în luna decembrie, se referă la faptul că am prevăzut alocarea a 10% din cuantumul sumei necesare Spitalului Judeţean de Urgenţă Caraş-Severin pentru achiziţionarea, pe parcursul anului 2017, a aparaturii necesare unei bune desfăşurări a activităţii la această unitate spitalicească. Suma necesară este de 5,6 milioane lei, iar aportul Consiliului Judeţean este de 10%, adică 560.000 de lei”, a declarat Silviu Hurduzeu, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.
Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa a solicitat cofinanţare ca să achiziţioneze un monitor pentru funcţii vitale, un aparat Roentgen cu post-grafie şi post-scopie, un video bronhoscop, un aparat Roentgen mobil cu detector digital, un aparat de anestezie, un video rectosigmoidoscop şi un litotriptor extracorporeal ESWL.
„În planul de achiziţii anual al Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa noi avem în vedere mai multe paliere. O dată, creşterea ofertei de servicii către Casa de Asigurări de Sănătate sau menţinerea serviciilor din anii anteriori, creşterea posibilităţii de administrare a patrimoniului. În acest sens, avem în vedere achiziţia de aparatură ori reparaţii capitale la Spitalul judeţean. În fiecare an, noi am trimis acest plan de achiziţii la Ministerul Sănătăţii. În 2016, de exemplu, s-a achiziţionat un mamograf digital. Anul viitor pot să apară alte posibilităţi de achiziţii. Pe noi ne interesează foarte mult, în această perioadă, achiziţia de aparate Roentgen. În situaţia în care Ministerul Sănătăţii ne vine în ajutor şi se achiziţionează aceste aparate ne va fi de foarte mare ajutor. În caz contrar, Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi Spitalul Judeţean tot vor trebui să le achiziţioneze, pentru că un procent important din bugetul de venituri al spitalului, în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, îl reprezintă procedurile de imagistică clasică, adică aceste aparate Roentgen”, a explicat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, dr. Dumitru Secăşan.
Aceste achiziţii sunt strict necesare pentru continuarea activităţii şi pentru dezvoltarea anumitor servicii implementate în ultimii doi ani la spitalul reşiţean, respectiv, servicii pentru oncologie, urologie, ATI şi alte secţii importante ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa. Toate acestea au, în opinia managerului Dumitru Secăşan, ca final, creşterea gradului de îngrijire a pacienţilor, dar şi un diagnostic rapid şi de acurateţe. Nu în ultimul rând, toate aceste proceduri duc la creşterea indicelui de complexitate a cazurilor.