Aparatul de scanare cu rezonanță magnetică RMN este instalat la Spitalul Municipal și complet funcțional.
Punerea lui la dispoziția pacienților depinde doar de avizul de la Ministerul Sănătății. ”În momentul de față RMN-ul este funcțional, are curent, iar spațiul este amenajat în incinta fostului laborator de testare PCR. Personalul este calificat, avem trei infirmiere de la radiologie care vor merge la o ultimă instruire. Cursul este programat la București, în 20-21 iunie. Este al doilea training după cel de trei zile, din luna aprilie”, spune dr. Ionuț Lucian Cocoș, managerul Spitalului Municipal din Lugoj.
La ora actuală, darea în folosință a aparatului depinde exclusiv de avizul de la Ministerul Sănătății. Conducerea Spitalului Municipal ”Dr. Teodor Andrei” din Lugoj și-a făcut temele, a înaintat la timp cererea de avizare și acum nu poate decât să aștepte acordul Bucureștiului.
”Noi am trimis acea cerere la minister pentru aviz, după care vom înainta Consiliului local municipal un proiect de modificare a structurii spitalului, cu noul compartiment, așa cum prevăd reglementările în vigoare. După ce primim avizul de la minister vom încheia și contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, pentru a compensa cheltuielile de utilizare pentru pacienți”, adaugă dr. Cocoș.
Așa cum am mai menționat, aparatul RMN instalat la spital este de ultimă generație, marca General Electric, de 1,5 Tesla. Finanțarea din partea Ministerului Sănătății este de 7.7000.000 de lei, fonduri din care 10% vor fi asigurate din bugetul local.
El se adaugă celor două computere tomograf existente deja la Spitalul Municipal ”Dr. Teodor Andrei”: Philips CT ”Acces 16” (cu 16 slices sau secțiuni pe rotație), operațional din 20 mai 2020 și General Electric Healthcare ”Revolution Maxima”, cu 64 de slices, fabricat în 2022 și aprobat la 3 mai 2023.
La Lugoj mai există un aparat RMN de 3 Tesla, care funcționează în sistemul privat. Acesta a fost inaugurat la 22 octombrie 2021, în cadrul Centrului Medical de Diagnoză RMN de pe strada Timișoarei.