Un aparat performant, recunoscut la nivel internațional, zace în dulapurile inspectoratelor de poliție pentru că parlamentarii par să fi uitat de ele. Este și cazul județului Caraș-Severin, unde etilometrul ar putea reduce cu mult timpii necesari în prezent pentru stabilirea alcoolemiei. Unde mai pui că prin utilizarea etilometrului s-ar face și economie la bugetul de stat.
Etilometrul este aparatul care i-ar putea ajuta pe polițiști să rezolve mult mai repede cazurile în care sunt depistați șoferi băuți în trafic. Aparatul are capacitatea de a măsura atât cantitatea de alcool din aerul expirat, cât și concentrația de alcool din sânge, astfel că nu ar mai fi nevoie de transportarea șoferilor la spital pentru prelevarea de probe. În plus, statul nu ar mai plăti pentru acest procedeu, în condițiile în care, în fiecare an, aceste probe costă circa 4,5 milioane de lei!
Și la nivelul județului Caraș-Severin există un astfel de aparat încă din anul 2013. Degeaba! Polițiștii sunt nevoiți să aplice vechea procedură. Aceștia folosesc cele 30 de aparate etilotest funcționale la nivel de județ, iar în cazul în care un șofer este testat cu alcooltestul, iar pe ecran este afișată o valoare mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, el este dus la spital sau la IML pentru recoltare de probe biologice.
Dacă etilometrul ar fi introdus, acesta ar indica exact alcoolemia, astfel că o măsură preventivă ar putea fi aplicată de îndată, iar șoferul care vrea să conteste rezultatul trebuie să meargă singur să-și facă analizele de sânge și să plătească pentru ele.
Etilometrul este deja folosit în America și în multe țări europene.