Rapoartele tot mai numeroase despre situația în care se află sistemul de alimentare cu apă a Lugojului, colapsul conductelor care asigură transportul apei potabile către consumatori, după ultimele informații cu pierderi de până la 80%, și starea precară în care funcționează cele trei uzine de apă ale municipiului, care au nevoie de o retehnologizare masivă, arată clar că lugojenii nu vor avea o apă mai bună la robinete în viitorul apropiat.
Pentru cei mai mulți, principala sursă de alimentare va fi în continuare de la cele 38 de fântâni de cartier existente pe raza municipiului. Pentru a asigura condiții mai bune de alimentare și pentru a nu risca închiderea punctelor de pompare, cum s-a mai întâmplat în urmă cu trei ani, întreaga rețea publică de apă ar avea nevoie de lucrări de curățare la adâncime și deznisipare pe segmentele de captare, în afara celor periodice de spălare și dezinfectare.
Deocamdată, Primăria Lugoj a reușit să finanțeze lucrările pentru doar 22 de instalații, programul oprindu-se în această toamnă, după ce în 2020 au fost curățate la adâncime doar cinci fântâni.
„În 2018 s-a lucrat la nouă fântâni, în 2019 la opt, iar anul acesta la cinci. Contractul de întreținere a fântânilor din Lugoj a fost preluat la finele lui 2017. Se execută periodic inspecții video, spălări și dezinfectări la toate cele 38 de puncte din oraș și se înlocuiesc când este cazul piese și motoare defecte. În ultima perioadă a fost nevoie de o reparație majoră la fântâna de pe strada Salcâmului, unde s-a înlocuit un motor și s-a remediat punctul de evacuare a apei. Operațiunile de curățare la adâncime și deznisipare s-au făcut în funcție de comanda primăriei.”, a transmis firma Formin din Caransebeș.
În perioada care urmează, la toate fântânile se vor monta robinete de iarnă, principala deosebire față de robinetele de vară fiind neblocarea totală a apei, pentru a preîntâmpina înghețul.