La ordinul prefectului Ioan Dragomir, s-au instituit o serie de măsuri pentru protejarea populației afectată de poluarea provocată de Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, ridicat cu zeci de milioane de euro, bani europeni!
Reprezentantul Guvernului în Caraș-Severin i-a convocat pe principalii responsabili din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru a analiza situația constatată la nivelul comunei Lupac apărută după poluarea accidentală cu levigat generată de Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Lupac. „Au fost dispuse de către autorități măsurile necesare pentru protecția populației, animalelor și mediului înconjurător/terenurilor/culturilor agricole din zona afectată de efectele poluării.”, a transmis prefectul Dragomir.
Astfel, pentru protecția sănătății populației, Direcția de Sănătate Publică Caraș-Severin transmite următoarele:
Existând posibilitatea afectării calității apei subterane (respectiv apa din fântânile gospodăriilor populației, râurilor, etc.), Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin recomandă următoarele:
– evitarea folosirii apei la efectuarea lucrărilor de erbicidare și a tratamentelor fitosanitare ce se efectuează în această perioadă la culturile agricole din câmp și spații protejate;
– evitarea folosirii apei pentru irigarea culturilor.
Reprezentanții Primăriei Comunei Lupac au informat că cele patru fântâni publice din comună au fost semnalizate cu anunțul „APA NU ESTE POTABILĂ!”. Totodată, la avizierul primăriei și în alte locuri publice frecventate de cetățeni au fost afișate anunțuri de avertizare privind posibilitatea poluării fântânilor din gospodării și necesitatea efectuării de analize ale apei. De asemenea, au fost identificate persoanele vulnerabile care au fost aprovizionate cu apă, iar cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic” al județului Caraș-Severin a fost transportată în comună o cisternă cu o capacitate de 3.000 litri de apă menajeră pentru a fi distribuită populației.