Anunț sumbru făcut de Radu Țoancă. Alesul local PSD spune că în cazul în care Colterm nu va cumpăra certificatele de poluare aferente anului trecut, riscă o amendă de 40 de milioane de euro, nu de 20 milioane euro cât a primit anul trecut. Asta pentru că prețul acestor certificate a crescut în ultimul an.
Situație tot mai grea pentru Colterm. Radu Țoancă, consilier local PSD, anunță că în cazul în care nu vor fi cumpărate certificatele CO2 aferente anului trecut, societatea de termoficare a Timișoarei s-ar putea alege cu o amendă dublă față de cea primită în 2021. În aceste condiții, Radu Țoancă a solicitat, în ședința de marți seara a Consiliului Local Timișoara, o întâlnire informală, în care fiecare ales să anunțe public care este punctul său de vedere cu privire la situația de la Colterm.
„Aș face o solicitare, să faceți toate demersurile către administratorul special, administratorii judiciari, conducerea societății să convoace în perioada următoare într-o formă sau alta AGA, într-o zonă informală sau chiar în CLT. Deci toți cei 27 de consilieri să discutăm cu maximă seriozitate situația certificatelor CO2. Pentru că nu mi se pare firesc și normal să avem parte de un scenariu de tip copy-paste de anul trecut, în care aflăm într-o conferință de presă că nu este responsabilitatea municipalității, ci este responsabilitatea societății, să riscăm o amendă poate de două ori mai mare, ținând cont de cuantumul la care aceste certificate au ajuns și cineva, la un moment dat, să deconteze aceste lucruri. Pentru că aceste lucruri nu vor rămâne într-o zonă gri. Și atunci măcar cei 27 de consilieri, pentru că de bine de rău, CLT încă reprezintă acționarul unic la Colterm, ar trebui să-și pună un punct de vedere în această direcție. Mai ales că există demersuri, și le fac publice în premieră, încă de anul trecut, nu numai la nivel de Timișoara, ci la nivel de municipalități din toată Europa, să se producă în acest an o anumită derogare din partea Comisiei Europene în această zonă a certificatelor de tip CO2. Vă rog să găsiți pârghii să ne spunem punctul de vedere și poate se găsesc soluții pentru evitarea unei noi amenzi”, a declarat Radu Țoancă.
Primarul Dominic Fritz a fost de acord cu organizarea unei astfel de întâlniri, dar le-a cerut consilierilor locali să vină, în scris, și cu soluții pentru rezolvarea problemelor de la Colterm.
„Cred că este o propunere bună și sunt de acord, însă am o rugăminte. Ca fiecare grup politic, înainte de această să zicem AGA informală în care discutăm problema certificatelor, în scris să facă o propunere pentru rezolvarea acestei probleme. Pentru că, din păcate, așa este legea, nu am inventat-o eu, că într-adevăr această obligație este obligația societății comerciale, nu este obligația municipiului (n.r. de a cumpăra certificatele de poluare). Colterm a primit în aceste două luni și jumătate ale anului 85 milioane lei din bugetul local. Dacă nu am fi dublat această subvenție, nici măcar acești bani nu am fi putut să îi dăm în mod legal către Colterm. Vreau să vă rog, în scris, pe ce bază legală putem să dăm mai mulți bani la Colterm, în condițiile în care am dat deja toate subvențiile pentru ianuarie, februarie și martie. Pe ce titlu bugetar putem să transferăm bani la Colterm? Deja o să fie o provocare pentru următoarele două săptămâni, pentru că subvenția în avans pentru aprilie n-o să fie atât de mare”, a afirmat Dominic Fritz.