Anul școlar 2019-2020 bate cu pași repezi la ușă, iar în dulcele stil românesc firește că instituțiile de învățământ preșcolar și școlar nu sunt încă puse la punct în ceea ce privește toate aspectele. Fie că vorbim de lucrări de renovare, fie de autorizația sanitară, fie că vorbim despre probleme ale cantinelor, lipsa pazei, transportul școlar sau aspecte ce țin de autorizația ISU.
Chiar și așa, la Colegiul Prefectural din august, prefectul Eva Andreaș a întrebat dacă, din punct de vedere al Inspectoratului Școlar Județean Timiș, anul școlar poate începe. Inspectorul general adjunct Francisc Halasz a spus că din punctul său de vedere, da. Situația din cel mai vestic județ este însă departe de a fi ideală. Inclusiv Direcția de Sănătate Publică a făcut recomandări la o mulțime de școli, multe chiar cu prestigiu, pentru aspecte ce mai trebuie puse la punct. În aceste situații sunt Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva”, Liceul Teoretic „Williams Shakespeare”, Colegiul Național „C. D. Loga”, Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, Colegiul Național Bănățean, Liceul Teoretic „Bela Bartok”, Liceul Teoretic „Jean Louis Calderon”, dar și Liceul Special Iris, Liceul Azur sau Școala Generală Nr. 30.
În principal, la școlile și liceele din Timișoara recomandările DSP Timiș se leagă de finalizarea lucrărilor de reparații în școli, înlocuirea mobilierului uzat, aprovizionare cu materiale sanitare și de curățenie, rezolvarea problemelor ce țin de igrasie, finalizarea curățeniei, dotarea aparaturii electronice, punerea la puncte a vestiarelor și sălilor de sport, îmbunătățirea ventilației sau întreținerea spațiilor verzi. Dintre grădinițele fără autorizație sanitară de funcționare la ultimele controale, cea de la Sânpetru Mic și-a rezolvat problema, iar cei de la Folea și-au rezolvat problemele și au depus cerere. Rămân probleme la grădinița de la Ivanda, iar la grădinița și școala din Cliciova se caută o soluție pentru racordul la apă curent, după cum reiese din prezentarea directoarei DSP Timiș, Cornelia Malac.
În continuare, multe școli din Timiș nu au aviz ISU
Avizul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență rămâne o problemă pentru multe școli din județ. Sunt inclusiv licee importante, cum e Colegiul Național „C. D. Loga”, care nu au un astfel de aviz. Pe lângă liceele din reședința de județ, o mare problemă se înregistrează și la unitățile de învățământ din comune periurbane bogate, precum Dumbrăvița, Giroc sau Moșnița. Eva Andreaș vrea mai multă aplecare spre această problemă.
„În ultimii doi ani, de când sunt în fruntea instituției, am discutat cu primarii vizavi de problema obținerii avizelor ISU. Mai mult decât atât, am solicitat ISU să vă deplasați la fiecare unitate și să acordați asistență directorului și primarului în vederea depunerii documentației. Eu am cerut să-mi prezentați o situație cu școlile din Timișoara și comunele periurbane pentru că eu consider că un oraș ca Timișoara și comunele periurbane pot prevedea în buget investițiile necesare obținerii avizului ISU”, a precizat prefectul Eva Andreaș.
Toaletele din curte, cantinele, paza sau transportul rămân probleme în școlile timișene
Timișul, un județ privilegiat al țării, mai are școli cu WC în curte. Pentru șapte astfel de instituții de învățământ s-au primit fonduri pentru a intra în secolul XXI, iar 12 școli sunt vizate. Probleme mai sunt și la cantine, după cum a reieșit din datele prezentate de Sabin Lifa de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. La Liceul Azur cantina s-a închis. La Școala Generală „Sfânta Ana” din zona Lipovei se fac lucrări la cantină, în timp ce la Liceul Iris la cantină se lucrează de jumătate de an și este momentan închisă.
Pentru noul an școlar, în Timiș sunt 60 de solicitări pentru microbuze școlare noi, majoritatea pentru transportul elevilor din mediul rural, din 37 de unități administrativ-teritoriale. În 27 de cazuri este vorba de microbuze ce trebuie înlocuite, iar alte 33 sunt cumpărate pentru extinderea parcului auto. De licitații se ocupă Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Inspectoratul Județean de Poliție va verifica RCA-ul și ITP-ul pentru microbuze, precum și permisele șoferilor. Mai trebuie spus că în județ 56 de unități de învățământ nu dispun de pază umană sau cu sistem de supraveghere electronică.
Cerere pentru învățământul dual
În Timiș vor apărea din acest an școlar 54 de clase de învățământ profesional noi. 49 există deja, iar cerere există în continuare, astfel că ISJ Timiș nu e nevoit să desființeze clase de liceu. Alte trei clase de învățământ dual vor apărea la Făget, Lugoj și Jimbolia, unde există interes din partea elevilor.