Ultimele două zile din cadrul Festivalului „Hercules” vor fi dedicate momentului aniversar.
Va fi o întâlnire de suflet organizată la insistența și strădania lui Nistor Ghimboașă, maestru coregraf care a activat în cadrul ansamblului mai bine de 40 de ani. Și-a dorit mult ca această întâlnire să aibă loc, mai ales că încă sunt în viață oameni cu care ansamblul pornea la drum pe 10 ianuarie 1969. Atunci, la inițiativa lui Velișcu Boldea și cu acceptul lui Nistor Nicolae, cel care conducea Casa Centrală de Creație de la București, „Semenicul” se înființa la Caransebeș pe structura formației de dansuri din Obreja, laureată la festivaluri ale momentului.
Nistor Ghimboașă venea în ansamblu în 1971, fiind selectat alături de Aurora Naslău din Glimboca după un concurs la care au participat peste 100 de candidați, băieți și fete. „Acest ansamblu a reprezentat incluziv țara la cel mai înalt nivel. Am bătut în lung și-n lat Europa și Asia. Deși eram ansamblu de amatori, deseori ne întorceam cu premii de la festivaluri. Am avut invitați soliști din toată țara precum Maria Ciobanu, Irina Loghin sau Benone Sinulescu. D-na Ciobanu chiar a spus că, dacă nu-i plac dansatorii, nu va mai cânta niciodată alături de acel ansamblu pentru că reușita spectacolului ține de toți. La noi însă nu se despărțea de locul din culise de unde putea vedea dansatorii. A spus că va veni ori de câte ori o vom invita. La fel, Benone Sinulescu a fost cu noi și prin Olanda, Danemarca, Suedia”, rememorează Nistor Ghimboașă.
Își amintește cu bucurie dansatorii care proveneau din diverse domenii profesionale dar se dedicau repetițiilor. În Franța, s-au rupt scene, în Serbia organizatorii au pus scânduri groase la scenă ca să n-o rupă dansatorii de la „Semenicul”. Vrea foarte mult ca ansamblul să continue pentru că a fost o fereastră deschisă către inimile oamenilor. Lucru cu atât mai important cu cât Caraș-Severin e singurul județ din țară care nu are ansamblu profesionist deși, de-a lungul timpului, multe ansambluri profesioniste au fost întrecute de ai noștri. Profesionistă este doar orchestra, „Virtuozii Semenicului”, înființată la ideea lui Petrică Vița și care a fost la un nivel foarte ridicat datorită instrumentiștilor ei.
În cadrul Festivalului „Hercules”, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Păstrarea Culturii Tradiționale, cu sprijinul consiliului județean și Primăriei Băile Herculane, va avea loc un colocviu al coregrafilor din Banat. Alături de Nistor Ghimboașă, aceștia vor discuta despre dansul popular ca pasiune, interpretare și performanță. „Coregrafi de toate vârstele vor discuta despre trecutul și viitorul acestei îndeletniciri precum și soluții pentru ca ea să meargă mai departe. Sper să fie o întâlnire de suflet și să continuăm să dansăm și să instruim tinerii. Propun ca pe viitor, la fiecare instruire cu coregrafii, să vină cu precădere cei tineri”, este marea dorință a lui Nistor Ghimboașă.
La întâlnirea aniversară a ansamblului au fost invitați soliști din zone apropiate de Banat. „Semenicul” merge înainte și poate, într-o zi, dansatorii săi vor deveni profesioniști adevărați. Talentul lor, cu care au rupt scene, îi recomandă pentru asta.
Citește și: Începe ediția 54 a Festivalului Hercules