ANRM oprește apa cu efect miraculos în Băile Herculane! Începe falimentul!

baile herculane

La principalele izvoare cu apă termo-sulfuroasă și termo-minerală din Băile Herculane s-a închis robinetul!

Mulți dintre investitorii care reconstruiesc Băile Herculane după jaful de 20 de ani la care a fost supusă au rămas peste noapte fără apa tămăduitoare care i-a adus titlul de cea mai importantă stațiune balneară a Europei. Agenția Națională pentru Resurse Minerale a anunțat încetarea licenței de concesiune a activității de exploatare a apei minerale terapeutice din cele mai importante izvoare termale din Băile Herculane, licență acordată SC Hercules SA, începând cu 2004, pentru o perioadă de 20 ani.

Aflată în procedură de insolvență din anul 2015, SC Hercules, prin licența 3079, a avut în concesiune 4 foraje și 4 captări de izvoare utilizate în agrement și balneație pentru cură internă și externă, pentru care au fost înregistrate resurse/rezerve de apă minerală terapeutică. De aici s-au alimentat cele mai multe dintre unitățile balneo din Herculane.

În urma acțiunilor de control efectuate de ANRM în anii 2018, 2019 și 2020, societatea a fost sancționată, dispunându-se totodată o serie de măsuri de remediere a deficiențelor constatate, măsuri care nu au fost îndeplinite. Cel puțin, nu în totalitate.

Chiar și așa, SC Hercules a solicitat prelungirea duratei de valabilitate a licenței cu 5 ani, prin prezentarea documentaţiilor prevăzute în Legea minelor, numai că acestea ar fi fost incomplete.

În urma analizării documentațiilor depuse de societatea Hercules SA, s-a constatat că societatea nu are înscris în obiectul de activitate codul CAEN corespunzător activității de exploatare a apelor minerale terapeutice, că nu deține autorizație de gospodărire a apelor și buletine de analiză care să cuprindă indicații terapeutice în termen de valabilitate. ANRM a mai stabilit că nu sunt instituite perimetre de protecție sanitară, că nu sunt identificate explicit sursele de finanțare pentru lucrările de investiții cuprinse în planul de dezvoltare, acestea fiind prezentate generic în contextul în care societatea se află în procedura de insolvență. Până aici nimic de nerezolvat, nimic care să justifice sistarea furnizării apei termo-sulfuroase în bazele de tratament din stațiune!

În urma solicitării de prelungire a valabilității licenței, conducerea ANRM a dispus efectuarea unui control în teren, în vederea constatării modului de îndeplinire a măsurilor dispuse prin actele de control anterioare. Controlul a fost efectuat în perioada 18-19 ianuarie 2024 și a dus la concluzia că măsurile dispuse prin actele de control din 2018, 2019 și 2020 nu au fost îndeplinite. Practic, ANRM susține că a dispus anumite măsuri în urmă cu 4 ani și abia acum a verificat dacă societatea le-a pus în practică!

ANRM a constatat că: „la niciuna dintre surse nu există dispozitive de contorizare a producției, măsurarea consumului făcându-se la consumator. Prin inacțiune, precum și prin modul de executare a activităților miniere, titularul a periclitat posibilitatea exploatării viitoare a zăcământului, încălcând normele privind protecția şi exploatarea în siguranță a zăcămintelor”.

Concret, Forajul Traian, aflat în declin tehnic, a fost descoperit într-o stare avansată de degradare. Apa este preluata cu ajutorul pompelor, transportată și stocată în bazine de colectare și stocare degradate. La fel și capul de exploatare. „Stația de pompare este echipată cu pompe uzate, conducte haotic montate, cu prinderea aeriană a conductelor, neprotejate și neigienizate. De asemenea, există pericol de electrocutare, sistemul de alimentare cu energie electrică a pompelor din stația de pompare este ruginit, cu evidente infiltrații de apă, aburi și resturi vegetale, lucru constatat și la celelalte surse.”, a mai descoperit, printre altele, ANRM.

Din aceste motive, ANRM a hotărât ca termenul de valabilitate al licenței de concesionare pentru exploatarea apei minerale terapeutice din perimetrul Băile Herculane IA-IB să nu fie prelungit! În perioada imediat următoare, agenția va face demersuri pentru identificarea soluțiilor în vederea punerii în valoare a zăcământului de ape minerale terapeutice aferent licenței de concesionare pentru exploatare al cărei termen de valabilitate a încetat, prin concurs public de ofertă pentru concesionarea activităților miniere de exploatare sau prin dare în administrare instituțiilor publice interesate.

Va face! Va face după ce la cele mai importante izvoare de pe Valea Cernei a închis robinetul! După ce a lăsat bazele de tratament fără apa termală! N-a făcut asta cu măcar jumătate de an înainte, să ofere timp pentru găsirea unor soluții, ci o face acum, după ce s-a oprit furnizarea apei!

ANRM a contactat Primăria orașului Băile Herculane, în cursul zile de 6 februarie, și precizează că, în vederea asigurării necesarului de apă minerală terapeutică/geotermală, pe raza orașului Băile Herculane există patru licențe de exploatare a apei minerale terapeutice/geotermale, licențe aflate în vigoare, care pot asigura necesarul până la rezolvarea situației. Realitatea în stațiune e cu totul alta!

Președintele ANRM, Adriana Petcu, i-a scris și lui Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin. Poate o fi și administrația publică județeană interesată să exploateze izvoarele lui Hercules.

Administratorul judiciar al SC Hercules, Dan Pușcaș, acceptă că nu e totul perfect, numai că nu-i vine să creadă că s-a ajuns într-o astfel de situație exact într-o perioadă în care societatea dă semne de viață, în care s-au făcut investiții și eforturi uriașe nu numai pentru exploatarea corectă și eficientă a apelor miraculoase de la Herculane, ci și pentru ca toți operatorii HORECA să dispună la discreție de acestea. Știe bine că e pentru prima dată când se întâmplă așa ceva în România și tocmai din acest motiv a făcut deja demersuri pentru a redeschide robinetul.

Totodată, Cristian Miclău, primarul orașului, i-a convocat ieri, de urgență, pe reprezentanții hotelurilor, pensiunilor și bazelor de tratament care se alimentau de la izvoarele respective pentru a analiza situația. „Luăm în calcul inclusiv varianta de a prelua noi licența de exploatare. Important e să deblocăm cât mai repede situația. Avem pregătite câteva variante, e doar chestiune de timp.”, a spus Miclău.

Situația nu e deloc simplă. Chiar dacă altcineva ar prelua licența de exploatare, rămâne problema distribuției, de la izvoare în bazele de tratament. În plus, neregulile descoperite de ANRM presupun mulți, foarte mulți bani! Dar și timp! Probabil, mai mult decât poate rezista HORECA. Să nu cumva să urmeze al doilea faliment al „Perlei Banatului”!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/