ANRM avertizează primarii din Caraș-Severin

anrm caransebes caras severin
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Inspectorul zonal Viorel Stoica trage semnalul că resursele minerale pot fi exploatate doar pe bază de permis sau licență.

Șeful Compartimentului de Inspecție Teritorială Caransebeș a punctat faptul că, în primul trimestru din 2024, la nivel de județ au fost solicitate avize pentru 18 licențe iar titularii altor opt au cerut sistarea activității pe perioadă nedeterminată. În acest context, Stoica a ținut să clarifice modul în care resursele minerale pot fi exploatate legal.

„Am observat că, la primării, nu se știe cum aceste agregate pot fi exploatate. Primarii obțin de la Apele Române un aviz de gospodărire a apelor după care se apucă de exploatare. Dar tot ce înseamnă resurse minerale și exploatarea acestora fără permis sau licență este ilegal. Eu, ca și inspector zonal, nu pot da aprobări pentru ca primăriile să poată scoate o parte din agregate pe drumurile comunale”, a spus Viorel Stoica.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Acesta a vorbit și despre măsurile cuprinse în legea apelor cu privire la exploatarea în regim de urgență. Concret, exploatarea pe bază de aviz de la Apele Române este permisă doar în situații de viituri sau precipitații ori când infrastructura de transport a fost avariată sau distrusă. Însă și în asemenea situații exploatarea se face în limita a 2.000 de metri cubi iar avizul trebuie emis cu cel puțin trei zile înainte de exploatare. De asemenea, în situații extreme, comitetul pentru situații de urgență poate da aprobări speciale. În condiții obișnuite însă, primăriile trebuie să aibă licență sau permis de la ANRM.

STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/