Moment festiv în sala de ședințe a Palatului Administrativ din Reșița, cu prilejul aniversării a șapte decenii de la înființarea Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici” Caraș-Severin. Printre invitați s-a numărat și istoricul Adrian Cioroianu, fost ministru al Afacerilor Externe, actualmente directorul Bibliotecii Naționale a României.
Iubitorii cărților au fost astăzi în centrul atenției în cadrul unui evenimentului organizat pentru a marca 70 de ani de lectură în biblioteca publică. Festivitatea a adunat la un loc oameni ai scrisului, seniori ai culturii cărășene, dar și reprezentanți ai tinerei generații de cititori, finaliști ai concursului de lectură „Bătălia cărților”, organizat de Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” de 9 ani. Au mai fost prezenți oficialități locale și județene, precum și reputatul istoric Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale a României, care a răspuns astfel invitației managerului Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici”, Clara Maria Constantin.
În semn de apreciere pentru devotamentul față de carte și de cititorii ei, managerul Clara Maria Constantin a conferit și 11 diplome unor seniori ai culturii cărășene, mare parte dintre aceștia lucrând, la un moment dat, în cadrul Bibliotecii Județene. Este vorba despre: criticul literar Ada D. Cruceanu, poeții Ana Kremm, Liubița Raichici, Olga Neagu, Iacob Roman, Nicolae Sârbu, istoricul Constantin Brătescu, fost director al Arhivelor din Caransebeș, Erwin Josef Țigla, bibliotecar și președinte al Forumului Democrat German din Caraș-Severin, editorul și publicistul Gheorghe Jurma, Ionel Bota, directorul Teatrului „Mihai Eminescu” din Oravița, și Doina și Gustav Hlinka, reprezentanți ai artei naive.
„Ne-am bucurat să fim alături de oamenii cărții, de bibliotecari, de scriitorii care au cercetat cartea și istoria bibliotecilor în Caraș-Severin și alături de reprezentanții tinerei generații de cititori, finaliștii concursului de lectură «Bătălia cărților». Ne-am dorit ca această întâlnire să fie o reverență către trecut și o privire către viitor, să arătăm că biblioteca este vie la Reșița și, desigur, pentru asta trebuie să adresăm un gând de recunoștință tuturor acelora care au contribuit ca biblioteca să existe astăzi.”, a spus managerul Clara Maria Constantin.
Printre invitații de marcă ai evenimentului s-a numărat și fostul ministru al Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, care s-a arătat încântat că într-un fost oraș industrializat există atât de mulți poeți.
„Când ai o istorie de 70 de ani, ai și obligații pe măsură. Adică această tradiție merită respectată cu atât mai mult cu cât dincolo de acești 70 de ani ai bibliotecii, fostă municipală, și actualmente județeană, prezența bibliotecilor aici este cu mult mai veche. Din a doua jumătate a secolului al 19-lea sunt atestate biblioteci sau societăți de lectură la Reșița. Deci am fost onorat când am primit invitația de la Biblioteca Județeană și, în consecință, iată-mă pentru a afla cu acest prilej că Reșița este și orașul poeților, nu numai al industriei, câtă mai este ea, dar faptul că industria a conviețuit cu poezia mi se pare un lucru admirabil”, a spus Cioroianu.
Nu au fost uitați nici finaliștii concursului „Bătălia cărților”, care au primit diplome și un pachet de cărți din partea conducerii Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici” Caraș-Severin.
Profitând de prezența lui Adrian Cioroianu la Reșița, organizatorii i-au lansat invitația acestuia de a-și prezenta cele mai recente titluri: „Cea mai frumoasă poveste” și ,,A fost odată ca niciodată partidul comunist român 1921-2021”. Întâlnirea cu istoricul va avea loc în această după-amiază, începând cu ora 17.00, la Muzeul Banatului Montan din Reșița.