Lugojul poate candida cu succes la titlul de oraș al investițiilor record. Nu ca amploare sau pondere economică, ci ca… durată de execuție. Podul sau pasarela de nivel de pe strada Buziașului deține recordul absolut, cu aproape 20 de ani de construcții, dar din urmă vine tare grădinița din Balta Lată, care anunța să fericească micuții din cartier încă din anul 2007.
S-au scurs 14 ani, s-au schimbat modificările, s-au sucit proiectele: ba cu două etaje, din fonduri guvernamentale, ba numai cu parter, ba cu două etaje din nou, dar cu fonduri proprii, ba înapoi numai la parter. Proiectul, moștenit de la administrația Martinescu, trebuia terminat în 2009, dar este și azi în ceață.
Un document oficial al Primăriei municipiului, datând din anul 2007, de pe vremea administrației Martinescu, aducea vestea cea bună: „Municipiul Lugoj a fost cuprins în programul de construcţie a unor noi unităţi preşcolare derulat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării prin intermediul Proiectului Reforma Educaţiei Timpurii. Pentru noua grădiniţă a fost ales ca amplasament Cartierul Eftimie Murgu (Balta Lată). Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară a realizat un recensământ în cartierul menţionat anterior, din care a rezultat existenţa unui număr de 89 de copii ai căror părinţi au fost de acord ca aceştia să fie înscrişi la viitoarea grădiniţă. Primăria Municipiului Lugoj va avansa un proiect tehnic modular pentru construirea a două module cu o capacitate de 50 de locuri fiecare şi a unui corp administrativ. Se doreşte ca acest proiect să rezolve o parte din problemele rezultate ca urmare a retrocedării unor imobile ce adăpostesc actualmente patru grădiniţe”.
Întrebat despre acest proiect, actualul primar al Lugojului, Claudiu Buciu, spune că prioritară este aflarea stării actuale a clădirii, rămasă doar la stadiul de parter și supusă intemperiilor.
„Zilele acestea am semnat contractul de expertizare tehnică a clădirii grădiniței din Balta Lată. Expertiza tehnică va spune cum va arăta în final și dacă parterul suportă sau nu un etaj. Expertiza va da toate aceste răspunsuri asupra stării clădirii. Intenția noastră este să o păstrăm, dar dacă structura este afectată, în toți anii de când s-au abandonat lucrările, vom fi nevoiți să o demolăm. Repet, intenția noastră este ca grădinița să rămână, am vrea să o păstrăm, pentru că este o zonă rezidențială și e nevoie de ea.”, a declarat primarul Claudiu Buciu, care a anunțat intenția de a mai construi cel puțin două grădinițe în oraș.
Deși toate administrațiile, din 2007 și până acum, sunt de acord că este evidentă necesitatea acestei grădinițe pentru cartierul Eftimie Murgu, copiii din cartier au la îndemână, deocamdată, doar varianta Grădiniței cu Program Normal nr. 11, de pe Strada Libertății.