Tribunalul Timiș a publicat sentința în procesul prin care polițiști localii, angajați ai Primăriei Municipiului Lugoj, au solicitat să se stabilească coeficienții de ierarhizare prin echivalarea cu funcțiile publice generale ale colegilor din Primărie.
Sentința „Obligă Consiliul Local al Municipiului Lugoj să adopte o hotărâre pentru anul 2023, prin care, pentru funcţiile specifice de poliţist local să stabilească coeficienţii de ierarhizare prin echivalarea cu funcţiile publice generale şi Primarul Municipiului Lugoj să emită o dispoziţie corespunzătoare privind stabilirea salariilor pentru anul 2023 a poliţiştilor locali reclamanţi”.
Echivalarea funcțiilor polițiștilor locali cu cele din Primărie
Jr. Tiberiu Negrei, președintele Sindicatului Liber al Salariaților din Primăria Timișoara, care i-a reprezentat pe angajații Primăriei Lugoj în acest proces spune că ”este vorba despre dosarul în care am reprezentat 69 de reclamanți, iar instanța, adică Tribunalul Timiș, a admis în parte acțiunea noastră, în ceea ce privește polițiștii locali de la Primăria Municpiului Lugoj. În privința lor, instanța a dispus anularea în parte a hotărârii de Consiliu local și a dispoziției emise de Primarul municipiului Lugoj, în sensul că din aceste acte administrative se anulează partea care se referă la categoria polițiștilor locali, adică funcțiile lor trebuie să fie echivalate cu cele din Primăria municipiului Lugoj. Evident, va fi o echivalare și în ceea ce privește salariile, cu cele ale angajaților din PML. Așteptăm ca sentința să fie redactată, să ni se comunice și s-o analizăm, pentru că, așa cum spuneam la început, am avut acolo 69 de reclamanți și ni s-a admis în parte, așa că trebuie să analizăm sentința”.
Salariul și norma de hrană sunt elemente absolut distincte
Desigur, norma de hrană, de la care a pornit toată discuția în legătură cu grila de salarizare, rămâne valabilă. ”Sunt două lucruri distincte. Pe de o parte, sunt salariile, stabilite prin grilă aprobată de consiliul local și norma de hrană, care este reglementată în mod distinct în privința polițiștilor locali. Sub nicio formă, cele două nu trebuie luate împreună, făcute tot felul de calcule pe seama lor. Sunt niște elemente absolut distincte!”
În mod normal, sentința pronunțată de Tribunalul Timiș va trebui comunicată în termen de 30 de zile. După aceasta, părțile implicate, adică sindicatul, respectiv primarul municipiului Lugoj, pot formula recurs. ”E nevoie de lămuriri suplimentare, pentru că hotărârea respectivă privea salarizarea pe 2023, iar noi am pășit în noul an 2024 și nu am vrea să se facă aceeași greșeală, cel puțin în privința polițiștilor locali, fără a ține cont de decizia Tribunalului Timiș”, adaugă juristul Tiberiu Negrei.
Liderul sindicatului spune că mai are pe rol și alte procese cu Primăria Lugojului și care se vor desfășura pe parcursul anului 2024, cel mai apropiat fiind în luna februarie.