Cum mulți dintre candidații angrenați în lupta pentru Parlamentul României au vorbit necontenit despre revigorarea turismului în Caraș-Severin, Andrei Plujar, varianta susținută de USR pentru un loc în Camera Deputaților, atrage atenția că nu a văzut niciun proiect clar și coerent în acest sens, fapt care îl duce cu gândul că totul se rezumă la promisiuni electorale și nimic mai mult.
În ideea de a demonstra că lucrurile pe segmentul turistic nu pot prinde amploare cu o „strategie făcută după ureche” sau „cu cârpeli pe ici-colo”, tânărul politician a ținut să scoată în evidență ce înseamnă, înainte de toate, industria turistică, dar mai ales faptul că elementele care o compun nu pot funcționa separat, ci depind unele de altele:
„Industria turistică înseamnă foarte multe lucruri: hoteluri și alte facilități de cazare, mijloace de transport, drumuri de acces către resursele turistice și utilizarea lor corespunzătoare, facilități de catering, de divertisment, de afaceri, sănătate, sport, organizații angajate în activități turistice și agenții de turism, organizații care oferă servicii de ghid-traducători. Toate aceste lucruri trebuie cuprinse într-un proiect integrat. Nu funcționează cu cârpeli ici-colo, iar această strategie nu se poate face după ureche!”.
O altă problemă a județului, pe lângă infrastructura turistică, se referă la faptul că legislația din România este neclară în ceea ce privește delimitarea Parcurilor Naționale și Naturale, ambiguităţi care le dau mari bătăi de cap oamenilor de afaceri în momentul în care vor să investească în industria ospitalității:
„Județul Caraș-Severin mai are o problemă, pe lângă infrastructură turistică. Aici există patru Parcuri Naționale și un Parc Natural care trebuie să devină branduri naționale, însa legislația din România este total neclară privind delimitarea lor. Acest lucru descurajează investitorii din turism pentru că nu există coerență legislativă privind restricțiile și zonele în care aceste restricții se aplică. Existența acestor bogății naturale ale Carașului nu trebuie să fie un motiv de frânare a dezvoltării, iar eu cred că de aici trebuie început atunci când vorbim despre revitalizarea turismului în Caraș-Severin”.
(E).