E anchetă epidemiologică în desfășurare la Secția de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean Timișoara, acolo unde în urmă cu două zile au fost depistați pozitiv cu coronavirus un număr de 10 pacienți și 9 asistenți și infirmiere. Potrivit unor surse din interiorul spitalului, în urma unui control inopinat făcut de managerul unității în toate clinicile, un asistent de la secția de Chirurgie Vasculară a fost găsit fără mască de protecție.
Potrivit informațiilor expressdebanat.ro, managerul unității sanitare a fost în control la toate secțiile din spital în urmă cu două săptămâni, într-o zi de weekend, la miezul nopții. La secția de Chirurgie Vasculară, un asistent nu purta mască de protecție. Managerul spitalului confirmă informația.
„Avem o anchetă epidemiologică în desfășurare și bănuim nerespectarea tuturor regulilor impuse de noi, cum ar fi triajul zilnic al personalului, semnarea de către aceștia că primesc echipamentul adecvat de protecție și că sunt la curent cu normele de purtare adecvată a echipamentului de protecție. Avem pe fiecare secție monitori (n.r. medicii de gardă) care se asigură că personalul poartă mereu și adecvat echipamentul de protecție. Nu putem trage o concluzie atât de rapid, dar luăm în calcul toate variantele”, a declarat Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara.
Întrebat dacă medicii de gardă i-au semnalat, în toată această perioadă, nerespectarea regulilor impuse de pandemie, Pătrașcu a răspuns negativ, însă „dacă se va dovedi că nu s-au purtat corect echipamentele, fie că monitorii nu au semnalat acest lucru, se vor lua măsuri disciplinare severe în acest sens.”
Secția de Chirurgie Vasculară este în continuare în carantină. Acolo sunt internați, în acest moment, șase pacienți pozitivi asimptomatici, cărora li se face terapie anti-COVID și cărora li se efectuează CT-uri, astfel încât medicii să poată monitoriza dacă apar modificări pulmonare.
„Rămân la noi până când problemele de chirurgie vasculară vor fi rezolvate, iar mai apoi fie vor fi transferați în spitalele suport, fie – dacă sunt asimptomatici și primesc acceptul medicilor infecționiști – pot fi izolați la domiciliu. Sunt și femei, și bărbați. Stau separat, în saloane avem maximum trei, astfel încât să asigurăm distanța minimă de 2,5 metri între paturi și 3 metri cel puțin între pacienți”, a declarat Raul Pătrașcu.
Îngrijirea pacienților se face cu personal separat pentru cei pozitivi, respectiv negativi. Pacienții negativi vor fi retestați vineri și duminică, iar dacă rezultatele vor fi negative și nu mai au nevoie nici de terapie pentru bolile vasculare, vor putea fi externați.
„Noii pacienți cu boli vasculare vor fi cazați pe secțiile de Chirurgie Generală 1, 2 și 3, în funcție de secția care conduce garda în ziua respectivă, iar medicul curant al pacienților va fi medicul de chirurgie vasculară care este de gardă și care are două teste negative în ultimele 72 de ore. Pentru a se păstra calitatea maximă a actului medical, personalul mediu și auxiliar, adică asistentele și infirmierele, pentru acești pacienți vor fi de pe secțiile unde sunt cazați. Tratamentele și intervențiile chirurgicale vor fi efectuate de medicul chirurg vascular curant”, a explicat Pătrașcu.
Pe de altă parte, personalul depistat pozitiv nu se reîntoarce în spital 14 zile. Toți cei confirmați cu coronavirus vor putea reveni la serviciu doar dacă au două teste succesive, la 72 de ore, negative.
Cele 19 persoane confirmate cu COVID-19 de la Chirurgie Vasculară au fost depistate acum două zile, în urma unor testări de rutină.