După incendiul care a mistuit biserica-monument istoric din incinta Muzeului Satului Bănățean, președintele CJ Timiș a anunțat că dispune o anchetă internă. Suplimentar, va trimite un control la toate celelalte instituții de cultură subordonate.
„Ce s-a întâmplat la Muzeul Satului Bănățean este o tragedie, am pierdut Biserica de lemn din Topla, unul din cele mai valoroase lăcașe de cult din Banat și totodată un important monument istoric. Pe lângă cercetarea derulată de autoritățile abilitate, voi dispune o anchetă internă la Muzeul Satului și voi trimite un control la celelalte instituții de cultură subordonate Consiliului Județean Timiș”, a anunțat, miercuri, Alfred Simonis, președintele CJ Timiș.
Șeful administrației județene a fost la fața locului, la Muzeul Satului, împreună cu Mitropolitul Banatului. CJ Timiș va aloca bani pentru restaurarea monumentului care are aproape 300 de ani.
„Am fost la Muzeul Satului împreună cu Înaltpreasfinția Sa Ioan, Mitropolitul Banatului, am discutat cu specialiștii aflați la fața locului și așteptăm în cel mai scurt timp expertiza acestora. Vom face tot ceea ce depinde de noi pentru a putea salva biserica și în primă fază vom aloca bani din fondul de rezervă al Consiliului Județean Timiș în vederea începerii lucrărilor de restaurare”, a mai anunțat Simonis.
Vă reamintim, biserica de lemn de la Muzeul Satului a ars într-un incendiu care a izbucnit noaptea trecută, în jurul orei 3. Pompierii cercetează cauzele. Muzeul va fi închis pentru public până sunt gata investigațiile.
Șeful administrației județene a spus în plenul CJ că biserica pare că ar fi luat foc de la instalația electrică. Până la această dată, ISU nu a făcut un anunț oficial cu privire la cauzele incendiului. „Pare că de la instalația electrică ar fi luat foc. Partea de acoperiș a ars integral, dar partea de susținere, la primele concluzii, nu e atât de afectată să nu poată fi refăcută. Vom face expertiză”, a spus Alfred Simonis.
Președintele CJ Timiș a mai afirmat și că, în cazul în care expertiza specialiștilor va arăta că biserica poate fi restaurată, lăcașul de cult ar trebui folosit „foarte rar” pentru slujbe.
„Primele concluzii, nu sunt încă oficiale, s-ar putea restaura acea clădire. Vom aloca din fondul de urgență al președintelui CJT sumele necesare pentru demararea acestui proces de restaurare care înseamnă studii, evaluare ș.a. Urmează ca la rectificare să alocăm suma integrală, în măsura în care avem avizele, să restaurăm acea biserică veche. (…) Vestea bună este că foarte multe din icoane și picturi nu se aflau în biserică la momentul declanșării focului, astfel fiind salvate. (…) E o întrebare dacă mai trebuie alimentată cu curent electric, după ce va fi restaurată. E o discuție care trebuie purtată cu mitropolia, pentru că în general ar trebui să fie folosită ca muzeu și eventual să se facă slujbe din când în când, foarte rar, și poate în curtea muzeului să construim o biserică în care să se poată desfășura o astfel de activitate. Discuții au fost avansate între noi și mitropolie, să cedăm o bucată de teren și să ajutăm chiar la construirea unei astfel de biserici”, a mai explicat Simonis.