Analiștii financiari anticipează o depreciere a leului și creșterea dobânzilor

Politicile economice ale actualului guvern nu puteau rămâne fără efect pe pieţele financiare. Pe termen scurt şi mediu, leul o va lua la vale, iar dobânzile bancare – în sus, este concluzia majorităţii analiştilor financiari, potrivit unui studiu preluat de Mediafax.

În luna septembrie 2017, indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a scăzut faţă de luna anterioară, la valoarea de 45,4 puncte, cea mai scăzută valoare din iunie 2013, fiind cu 5,3 puncte mai mic decât valoarea consemnată în exerciţiul anterior. CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA).

În ceea ce priveşte cursul de schimb, 79% dintre analiştii participanţi la realizarea studiului anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni! Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6300 lei pentru un euro (în creştere cu 123 pips faţă de valoarea înregistrată în exerciţiul anterior), în timp de pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,6696 (valoare în creştere cu 173 pips), informează Mediafax.

Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă la leu atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni), cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), 97% şi, respectiv, 100% dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie. Astfel, rata medie a ROBOR cu scadenţă de 3 luni anticipată peste 12 luni este 1,94%.

Rata anticipată a inflaţiei pentru următoarele 12 luni a înregistrat o valoare medie de 2,36%, valoare mai mică cu 0,19 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în exerciţiul anterior.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011, reprezentând un indicator prin care doreşte să cuantifice anticipațiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un an. Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA.

Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări. Pe lângă întrebările necesare pentru calculul indicatorului de încredere macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipațiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobânda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.

Sursă foto: newsbv.ro.