An bun pentru Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș. Cum a sprijinit sutele de firme membre

cciat5
explo 1000x200

Anul 2023 a fost unul bogat în activități pentru Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș. Ca de obicei, instituția a organizat cel mai important eveniment de business al anului, dar și o serie de acțiuni și proiecte în beneficiul sutelor de firme membre și al comunității de afaceri.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a venit în sprijinul mediului de afaceri din județ cu un amplu și complex program de acțiuni și proiecte, în anul 2023.

Anul acesta, doamne ajută, am scăpat de pandemie și se vede acest lucru și în acțiunile pe care le-am organizat. Tot ce am făcut în acest an a fost în beneficiul firmelor membre pe care le avem, 562 la număr, dar și în beneficiul firmelor care nu sunt membre ale CCIA Timiș și care sperăm că de acum înainte vor veni alături de noi, pentru că întotdeauna am învățat să dai prima dată și apoi să aștepți să se întoarcă”, a explicat Florica Chiriță, președintele CCIA Timiș, în cadrul evenimentului de bilanț al instituției pentru acest an.

În luna februarie, Florica Chiriță a fost aleasă în unanimitate de voturi în funcția de președinte al CCIA Timiș pentru mandatul 2022 – 2026, fiind primul președinte femeie din istoria sistemului cameral românesc.

Ca de obicei, și în 2023, CCIA Timiș a organizat cel mai important eveniment de business al anului. Este vorba de Gala Excelenței în Afaceri – Topul Firmelor din Județul Timiș, care a avut loc la începutul lunii noiembrie, fiind premiate 1.853 firme care au reuşit să se claseze pe locurile I, II şi III. Totodată, 151 de firme care au ocupat unul din primele trei locuri în ultimii zece ani au fost distinse cu Trofeul de Excelenţă.

cciat4

De asemenea, CCIA Timiș a organizat în acest an 14 întâlniri și vizite oficiale în țară și în străinătate, în urma cărora au fost semnate două convenții de colaborare, cu Camerele de Comerț și Industrie din Belgrad și Istanbul.

Cu Irlanda am stabilit pentru 2023, de Ziua Sfântului Patrick, că vom organiza Zilele Irlandeze la Timișoara, cu o componentă culturală. O să vedeți că în 2023 toate forumurile internaționale, toate evenimentele pe care le vom organiza vor avea o componentă culturală, pentru că vrem să dăm și noi o mână de ajutor în proiectul Capitală Europeană Culturală. Timișoara este singurul oraș în care pentru prima dată se organizează Ziua Națională a Irlandei într-un oraș provincial, iar pentru noi înseamnă mult. De asemenea, Zilele Belgiene vor fi organizate în perioada 9 – 11 mai la Timișoara. În contextul Timișoara2023, noi vom veni pe lângă cu o mini-expoziție cu o componentă culturală, o seară belgiană, o cină de gală. Totodată, vom organiza Gala Excelenței Afacerilor Italiene anul viitor, în care vor fi premiate firmele italiene”, a explicat Florica Chiriță.

Mai mult, 65 de reprezentanți ai unor firme din județ au participat, prin intermediul CCIA Timiș, la cinci forumuri de afaceri. De asemenea, instituția a organizat în acest an și șapte misiuni economice, la care au participat 70 de firme din Timiș, desfășurate în Dubai, New York și Miami, Dublin, Salonic, Viena și Praga.

Tot în 2023, o atenție deosebită a fost acordată implicării în sesiuni de informare a mediului de afaceri din județ. Astfel, CCIA Timiș a organizat cinci seminarii, cu 700 de participanți, care au avut ca teme reglementări legislative în diferite sectoare de activitate, fiind desfășurate în parteneriat cu serviciile publice deconcentrate din teritoriu, sub egida Prefecturii Timiș. Mai mult, 120 de persoane au luat parte la cele cinci conferințe, seminarii și workshop-uri organizate în acest an.

cciat3

Nu în ultimul rând, CCIA Timiș a organizat 13 târguri, expoziții și saloane, cu 510 expozanți și 2.000 de vizitatori. Este vorba de mai multe ediții a Salonului Industriei Ușoare și a Expo Mobila&Garden Expo, precum și SportVest Timișoara. De asemenea, în parteneriat cu CCIA Timiș s-au desfășurat șase evenimente, cu 300 expozanți și 3.500 vizitatori. Și anume, Târgul pentru Mirese, Bookfest Timișoara 2022, două ediții a Târgului Imobiliar Timișoara și două ale Ezoteric Fest.

CCIA Timiș a acordat o atenție deosebită și cursurilor de formare profesională, fiind organizat un număr de 34 de astfel de cursuri, la care au participat 280 de persoane. De asemenea, instituția a finalizat în acest an un proiect finanțat cu bani europeni și are în derulare încă șapte, cu finanțare națională și europeană.

În ceea ce privește anul 2023, CCIA Timiș are planuri mari. Printre altele, instituția va organiza un forum internațional în luna septembrie, o serie de seminarii de informare și speră să acceseze cât mai multe proiecte europene. De asemenea, CCIA Timiș speră ca Primăria Timișoara să fie de acord cu reducerea taxei pentru concesiunea terenului pe care se află Centrul Regional de Afaceri din Timișoara. În acest an, instituția a fost nevoită să plătească aproximativ 100.000 euro pentru concesiune.

În 2023 deja avem planuri mărețe. Dacă reușim să organizăm tot ce ne-am propus, o să avem multe să vă spunem și o să vă mirați că am reușit, totuși, să facem lucruri pe care până acum CCIA Timiș nu le-a făcut. Relațiile pe care le avem sunt bune, eu o să circul mai departe peste tot unde va trebui să circul ca să avem parteneri din țările din care firmele doresc să facă afaceri. Economia trebuie să meargă înainte, mediul de afaceri trebuie să meargă înainte, drept pentru care și echipa CCIA Timiș merge înainte”, a afirmat Florica Chiriță.

cciat2