Amintirea celei mai iubite împărătese este onorată la Caransebeș! Statuia lui Sissi, aproape de restaurare totală

statuie sissi
dri startup cs(1000 x 200 px) alv resita banner feb25 1000x100px expressbanat

Statuia împărătesei Sissi este readusă la gloria din 1914, după ce a fost spartă în peste o sută de bucăți.

Lucrarea este una din cele cinci reprezentări în mărime naturală ale împărătesei Elisabeta, cunoscută și ca Sissi. Celelalte reprezentări se află la loc de cinste în Viena, Budapesta, Corfu și Geneva, însă diferă de cea de la Caransebeș. Statuia din Banat redă cu fidelitate trăsăturile fizice ale împărătesei fără să încerce să o stilizeze. Însuși împăratul Franz Iosif și-a dat acordul pentru realizarea lucrării închinate soției sale, decedată în 1898 la vârsta de 60 de ani din cauza unui anarhist italian care a înjunghiat-o fără milă.

Statuia a fost spartă în 126 de bucăți, dintre care capul, corpul și brațul stâng sunt întregi. Restauratorul Mihai Spiridon a lucrat luni întregi să readucă monumentul la gloria inițială. Opera de artă care o reprezintă pe cea mai iubită împărăteasă a Austro-Ungariei trebuia amplasată acum peste o sută de ani în centrul Caransebeșului. În 1914, cetățenii trebuiau să o poată admira pe Sissi însă izbucnirea războiului mondial a dat peste cap planurile și a amânat inaugurarea. După încheierea luptelor, statuia a ajuns lângă Biserica Catolică din Caransebeș în mai 1918, apoi a fost mutată după Marea Unire și depozitată la fosta primăriei, de unde a dispărut. Abia în 2000 a fost găsită la Bisericuța de lemn a Seminarului Teologic Ioan Popasu după niște săpături arheologice. De atunci, Sissi și-a găsit casa la Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş.

„Pentru a restaura această piesă deosebită, muzeul a inițiat o colaborare cu Centrul de Cercetare și Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural din Iași, acreditat de Ministerul Culturii. Restauratorul Mihai Spiridon, specialist în piatră și marmură, a realizat o expertiză a statuii, a documentat starea de conservare a fragmentelor și a început, de câteva luni, procesul de restaurare propriu-zis. Astăzi statuia a fost mutată în holul instituției de cultură pentru etapa finala de restaurare”, a transmis Muzeul Caransebeș.
untitled design
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/