Amenzi astronomice pentru munca la „negru”!

Campaniile duse de inspectorii de la ITM nu au eradicat în totalitate fenomenul muncii la negru, astfel că în continuare se aplică amenzi usturătoare pentru angajatorii care încalcă flagrant legea.

În luna octombrie 2014, Inspectoratul Teritorial de Muncă al Judeţului Caraş-Severin a efectuat la agenţii economici din judeţ 298 controale, aplicând în total amenzi în valoare de 156.500 lei.

În cadrul acţiunilor de control, au fost identificate 13 persoane care lucrau la „negru” la 7 angajatori, aceştia din urmă fiind sancţionaţi cu amendă totală de 70.000 lei. La o singură firmă au fost depistate 6 persoane la negru. Acest lucru constituind abatere de natură infracţională, Inspectoratul a înaintat organelor competente un denunţ penal. S-a întocmit denunţ penal şi pentru un angajator care, în mod repetat, a stabilit pe statele de plată salarii mai mici decât salariul minim pe economie stabilit prin lege.

Amenzi și pentru securitatea în muncă

Sancţiunile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în valoare de 54.500 lei, au fost aplicate pentru deficienţe referitoare la asigurarea măsurilor de protecţie a angajaților.

Luna trecută, angajatorii au comunicat 5 evenimente soldate cu 4 cazuri de invaliditate temporară de muncă şi un deces, iar după finalizarea cercetărilor aceste evenimente vor fi încadrate sau nu ca accidente de muncă. În urma controalelor s-au dispus în total 347 de măsuri ferme pentru remedierea deficienţelor constatate.