Locuitorii din județul Timiș sunt terorizați de ambrozia, buruiana care poate elibera până la opt milioane de grăuncioare de polen și până la 30.000 de semințe care își păstrează calitățile germinative câțiva zeci de ani. În cadrul unui program, specialiștii din orașul de pe Bega oferă consultații online gratuite persoanelor sensibile la această plantă.
Buruiana greu de stârpit afectează 60% din pacienții alergici, potrivit unui studiu realizat de echipa OncoGen din Timișoara. „Stop Ambrozie” este numele proiectului prin care se poate stabili o întâlnire online cu echipa condusă de unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în alergologie din țară, prof. univ. dr. Carmen Bunu Panaitescu, de la centrul OncoGen din Timișoara. Potrivit statisticilor obținute de cercetătorii din cadrul Centrului de Terapii Genice, planta are impact inclusiv asupra copiilor, în primul an de viață, ceea ce dovedește efectul sensibilizării la această plantă din viața intrauternă.
Proiectul „Stop Ambrozie” este demarat de Consiliul Județean Timiș, iar consultațiile au loc în fiecare luni, marți și joi, online, în intervalul orar 12.00-14.00. Programările se pot face AICI. De asemenea, se pot face sesizări, în cazul în care locuitorii din județ identifică buriana pe marginea drumului sau în localități.
Ambrozia este răspândită în toată Europa, preferă soluri nisipoase, mai puțin fertile și apare spontan pe marginea drumurilor, printre ruine, pe lângă ziduri și pe malurile râurilor de câmpie. Printre simptomele alergiei la ambrozie se numără strănutul, mâncărimea la nivelul nasului, al gâtului sau al ochilor, secreții nazale, tuse seacă, wheezing și dispnee în special dimineață și seara sau urticarie. În cazul pacienților astmatici, polenul ambroziei poate declanșa tuse și crize de astm.