Organizația Salvați Copiii a lansat o campanie care se adresează nou-născuților. Voluntarii ONG-ului fac lobby în rândul reșițenilor să adune cât mai mulți bani, ca să doteze maternitatea cu un incubator de transport.
Scopul Campaniei „Bun venit pe lume!” este să adune bani pentru dotarea maternității de la Spitalul Județean de Urgență din Reșița. Valoarea totală a finanțărilor obținute doar în 2012 de ONG se ridică la peste un milion de lei. Campania a demarat în toamna anului trecut, la nivel național, iar acum a sosit timpul ca reșițenii să se mobilizeze. „Ca să adunăm fonduri, vom vinde în oraș aceste body-uri contra sumei de 50 de lei. Avem la dispoziție 150 de astfel de hăinuțe pentru nou născuți. Acestea pot fi oferite în dar sau cumpărate pentru doamnele care urmează să fie mămici”, a declarat Liliana Dacica, voluntar în cadrul Organizației Salvați Copiii.
Astfel, în zilele de 13-14 iunie, între orele 14 și 21, Campania „Bun venit pe lume!” se va desfășura la Reșița, în centrul civic, iar în 15 iunie, în Parcul Tricolorului, din cartierul Govândari.
„Ne dorim prin această campanie strângerea de fonduri în vederea dotării secției de nou-născuți a Spitalului Județean din Reșița cu un incubator de transport”, a declarat Elisaveta Vlăduț, reprezentantul pe Caraș-Severin al filialei Salvați Copiii.
Minusuri la maternitate
Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență din Reșița, care au găzduit astăzi conferința de lansare a campaniei s-au declarat încântați de lansarea proiect. Asta în contextul subfinanțării cu care se confruntă toate spitalele din România.
„Ne bucurăm că există ONG-uri care doresc să reducă mortalitatea, însă, recent, Ministerul Sănătății a tăiat finanțarea pentru prevenirea deceselor neonatale. S-a explicat faptul că acest sector poate fi finanțat din secția ATI. Este adevărat acest lucru, însă este posibil doar în spitalele universitare”, a declarat Dumitru Secășan, directorul Spitalului Județean de Urgență din Reșița.
Despre minusurile secției de maternitate a vorbit astăzi și medical-șef al secției de neonatologie, dr. Zoltan Babics.
„Maternitatea din Reșița a trecut prin două programe de dotare, însă se confruntă și cu o lipsă de finanțare, pentru că sunt sisteme de unică folosinţă care trebuie înlocuite. Chiar și așa, pot să spun că ne descurcăm binișor. În plus, maternitatea din Reșița face parte dintr-un grup care cuprinde 3.000 de maternități din întreaga lume și a fost catalogată de UNICEF prietenă a copilului, pentru că promovează alimentația naturală”, a subliniat medicul-șef al secției de neonatologie.
La Reșița, anul trecut au venit pe lume 976 de copii. Dintre aceștia, 151 s-au născut prematur, iar 94 au necesitat îngrijiri speciale în Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală.