Legăturile istorice dintre Banatul Montan și Austria pot fi punctul de pornire în consolidarea unui parteneriat pentru un viitor comun.
În cadrul vizitei făcută astăzi la Reșița de d-na Ulla Krauss-Nussbaumer, ambasadoarea Austriei la București, împreună cu Georg Bardeau, consulul onorific al Austriei la Timișoara, au fost evidențiate legăturile extinse în plan economic și interuman dintre România și Austria. Cei doi oaspeți au fost primiți de prefectul Ioan Dragomir, de președintele consiliului județean, Romeo Dunca, și de primarul Reșiței, Ioan Popa.
Excelenţa Sa, d-na Ulla Krauss-Nussbaumer, s-a arătat plăcut surprinsă de colaborarea instituțiilor și autorităților publice din județ cu comunitatea austriacă din Caraș-Severin. Interesul şi facilităţile de care se bucură etnicii austrieci sunt determinante pentru ca aceștia să-și poată exprima şi păstra identitatea, cultura şi tradiţiile, lucru apreciat pozitiv de ambasadoarea Austriei. În Caraș-Severin, sunt opt unităţi de învăţământ, două licee şi şase grădiniţe, cu predare în limba maternă germană. De asemenea, în județ, activează peste 130 de firme cu capital austriac şi german, după cum a punctat prefectul Ioan Dragomir. Legăturile extinse în plan economic și interuman dintre România și Austria au fost evidențiate și de primarul Ioan Popa. Asta face ca, între cele două părți, să existe un potențial ridicat de dezvoltare a dialogului și a cooperării la nivel regional și european.
Președintele consiliului județean, a comparat parcursul pe care Banatul Montan l-a avut în dezvoltarea sa industrială cu cea a Știriei, din Landul Steiermark, în perioada administrației habsburgice. Discuțiile s-au purtat astfel și pe marginea posibilei relansării prin turism și industrii creative, provincia austriacă putând fi din nou un exemplu de reconversie și dezvoltare durabilă pentru Banatul Montan.
Noul ambasador al Republicii Austria a apreciat, în mod deosebit, multiculturalitatea și buna conviețuire a bănățenilor. De asemenea, oaspeții și-au manifestat deschiderea pentru colaborare pe diverse domenii și dorința de a reveni în județul nostru. În final, s-a convenit că vizita de astăzi a fost o primă întrevedere a unei viitoare colaborări de lungă durată între cele două părți. Țintele de urmărit sunt păstrarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a minorității austriece şi dezvoltarea de noi parteneriate în diverse domenii.