„Am luat legătura cu 3.000 de firme pentru a le atrage la Oravița!”

Dumitru Ursu, primarul oraşului Oraviţa, a vorbit într-un interviu acordat pentru Express de Banat despre realizările şi insatisfacţiile anului trecut, dar şi despre intenţiile şi proiectele administraţiei locale pentru 2015.

Domnule Ursu, 2014 a rămas în urmă, cu bune şi cu rele. Cum a fost pentru Oraviţa?

Nu a fost deloc un an uşor pentru noi, administraţia locală, dar am avut destule satisfacţii, mai ales în ultimele luni. Mă bucur că am reuşit să investim sume importante în educaţia copiilor. Am investit 1,2 miliarde de lei în şcoli, dar la fel de important a fost să investim în sănătate. Trei miliarde au fost alocate numai pentru instalarea unei centrale termice noi. Costurile erau foarte mari cu centrala pe combustibil lichid, undeva la 6 miliarde pe an. Acum investim în centrale, instalaţii şi reabilitarea clădirii, după care o să reducem cheltuielile semnificativ, cu 50 spre 60 la sută.

Ce altceva s-a mai schimbat în Oraviţa în anul care a trecut?

În primul rând, drumul de Broşteni, care în fiecare campanie electorală era asfaltat în promisiunile candidaţilor. Cel puţin 30 de ani de acum încolo nu vor mai fi probleme cu acest drum. Am ales să fie betonat, deoarece de la autogară spre Broşteni e zonă industrială şi ar putea veni camioane grele. De asta am luat decizia să fie betonat, şi nu asfaltat. E mult mai rezistent. La fel de importantă este hotărârea Consiliului Local prin care am înfiinţat patru muzee. Urmează al cincilea, pentru care am depus deja proiect, dar din cauza unei simple hârtii ne-a fost respins în primă fază. E vorba despre un proiect de un milion de euro, Muzeul Văii Caraşului, depus la Ministerul Culturii. Sunt convins că se va câştiga până la urmă.

Gurile rele au luat în râs proiectul celor cinci muzee. Chiar credeţi că acestea vor aduce beneficii oraşului?

Sunt convins. Eu am fost la Sighişoara şi am luat un exemplu bun de acolo. Noi avem oraşul vechi, unde putem atrage turişti, pentru că în zona gării e foarte mult de lucru cu asfaltarea străzilor, cu subsolurile inundate şi altele. Eu am locuit acolo, ştiu foarte bine problemele. Avem însă teatrul, farmacia, linia ferată, iar acum muzeele de istorie, al monetăriei, meşterilor armurieri şi speologiei. Nu au cum să nu aducă turişti aceste muzee. Noi am încercat să dezvoltăm turismul. Unii dintre cârcotaşi au investiţii în turism, nu înţeleg răutăţile. Vom încerca să obţinem şi ceva fonduri europene pentru reabilitarea totală a clădirilor.

Cu siguranţă sunt şi lucruri care nu au mers la fel de bine. Ce nemulţumiri sau insatisfacţii aţi avut în anul recent încheiat?

Nemulţumiri au fost cu consilierii locali care nu s-au aflat pe aceeaşi lungime de undă cu noi. Asta, din cauza culorii politice. Toţi am fost aleşi să reprezentăm interesele cetăţenilor, nu ale unui partid politic, dar nu s-a întâmplat aşa. La sfârşitul anului şi-au dat seama că îşi pun lumea în cap, pentru că am chemat oamenii să participe la şedinţele de consiliu local să vadă cum votează cei pe care i-au ales. E mai bine să lucrăm împreună pentru interesele oraşului, nu să blocăm proiectele. Sper să nu se mai întâmple la fel şi în 2015.

Pierderea alegerilor prezindenţiale de către Victor Ponta a dat naştere unor dezbateri intense legate de finanţarea proiectelor primarilor PSD. Au motive orăviţenii să-şi facă griji din acest punct de vedere?

Nu prea am primit bani în perioada USL. În ultima perioadă însă am primit multe finanţări în judeţ, ştiu asta şi de la colegii mei primari. Noi încercăm să accesăm şi cât mai multe proiecte europene. Am primit şi destui bani din fonduri guvernamentale. Nu cred că orăviţenii au de ce să se teamă. Şi spun asta pentru că intrăm cu plus în 2015. Mai avem creditul pe care l-am moştenit şi ne ia aproximativ şase miliarde pe an. Au venit pe final de an aproape 12 miliarde. Mă bucur că am reuşit să achităm arieratele către transportatorii elevilor. Directorii şcolilor au făcut contracte fără acordul Consiliului Local. I-au dat în judecată şi le-au blocat conturile. Sumele erau foarte mari. Am făcut rost de microbuze şi am început să facem noi transport pentru copii, iar cheltuielile s-au redus semnificativ. Şase miliarde au fost pentru campusul şcolar, unde s-au reluat lucrările. Ceva mai mult de un miliard s-a dus la reabilitarea blocurilor A1 şi A2.

Locurile de muncă sunt în continuare o problemă în zona Oraviţa. Există vreo speranţă în acest sens?

Ştiţi foarte bine ce am păţit cu cei de la AVS, care au investit la Caransebeş. Noi i-am găsit, noi i-am adus aici, din păcate, au ales Caransebeşul. Noi le-am dat totul gratuit, i-am tratat foarte bine. Directorul AVS a şi spus că, de când e în România, de 15 ani, nu a fost niciunde tratat aşa de bine. Ei ne-au cerut drumuri, gaz şi 2.000 de oameni. Le-a fost frică, s-au uitat în evidenţele şomajului şi s-au temut că nu vor avea cu cine lucra. Oamenii şi-au terminat şomajul, nu mai apar în evidenţe, deşi e clar că avem forţă de muncă disponibilă. Am luat legătura cu 3.000 de firme pentru a le atrage aici, sperăm că vom şi reuşi să convingem pe cineva să investească în Oraviţa.

Ce proiecte aveţi pentru 2015? La ce să se aştepte orăviţenii?

Vreau să găsesc o firmă care să investească în oraş şi să creeze locuri de muncă. E prioritatea numărul unu. Avem apoi proiectul de asfaltare a străzilor din zona gării. Ne trebuie doar deschisă linia de finanţare. Tot aici avem reabilitarea blocurilor şi biserica, la care îmi doresc să continuăm lucrările. Noi am alocat un miliard, dar banii s-au dus pe plata datoriilor şi nu s-au continuat lucrările. Ne propunem pentru 2015, pentru că ne-au mai rămas bani, să facem salina. În primăvară ne apucăm de treabă, vom repara clădirea în care vom amenaja salina. E foarte benefică pentru toată lumea, mai ales pentru copii. Va fi cea mai mare salină artificială din ţară, în care vom amenaja şi o sală de clasă pentru copiii noştri.

Ce le-aţi transmite cetăţenilor oraşului, acum, la început de an?

Vreau să le mulţumesc că au fost alături de mine şi sper să aibă parte de un 2015 cât mai bun. Îmi doresc să punem împreună umărul la dezvoltarea oraşului, să vină copiii acasă, să aibă un loc de muncă în oraş, să nu mai fie familii dezbinate.

Vă mulţumesc!


Comments

  1. cocolino says:

    Ce minciuni gogonate! Prin e-mail poate să ia legatura si Casetofon cu 3000 de firme.

  2. Robert Acrisor says:

    Domnule primar,

    Care sunt cele 3000 de firme cu care ati luat legatura si ce profil au? Publicati o lista pe site-ul oficial al primariei.

    Ce “hartie” lipsea la documentatia de atribuire a proiectului de 1 milion de euro si din cauza cui a lipsit aceasta?

    Ce surse de finantare aveti in vedere pentru proiectele anului 2015? Si nu spuneti fonduri europene..specificati exact sursa de finantare, axa, masura.. Vrem sa stim ce aveti de gand.

    Sunt doar 3 intrebari de bun simt puse de un cetatean oarecare al urbei noastre care nu se multumeste cu declaratiile politice de mai sus si de intrebarile de 2 bani puse de jurnalistii EdB.

    Daca imi raspundeti la cel putin 2 din ele..promit ca va votez la urmatoarele alegeri..si-am sa cotizez si la bugetul familei Ursu prin prezenta mea la strandul dvs.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/