Cea mai mare comună din Caraș-Severin ca populație, Mehadia, are în prezent 3.956 de locuitori, dar pentru a cunoaște realitatea se așteaptă rezultatele recensământului desfășurat recent. Preocupat de soarta localităților pe care le administrează, Mehadia, Plugova, Valea Bolvașnița și Globu Rău, primarul Grigore Bardac are în atenție, pe lângă infrastructura rutieră, și rețeaua de apă și canal.
„Nu stăm bine în niciuna dintre localitățile componente. La asta lucrăm acum: la Mehadia am scos la licitație lucrarea de apă și canal pe POIM (în parteneriat cu Aquacaraș). La Valea Bolvașnița am obținut fonduri prin Programul «Anghel Saligny» pentru realizarea de racorduri și branșamente la toate gospodăriile, la rețeaua care traversează satul dintr-un capăt în celălalt. La Plugova lucrăm la canalizare, suntem cu lucrările la zi, iar la Globu Rău, am obținut de asemenea finanțare pentru rețeaua de canalizare și stația de epurare. Bineînțeles că toate aceste lucrări vor fi urmate de refacerea infrastructurii rutiere la starea inițială. Adică dacă există strat de asfalt, el se va reașeza exact așa cum era înainte de spargere.”
Pe raza comunei se află Drumul Județean 608, care traversează Plugova și Globu Rău, cu legătură către celelalte așezări rurale: Cornereva, Rusca Teregova. Acesta se află în reabilitare și va beneficia de covor asfaltic nou. Primarul Grigore Bardac dă asigurări că în câțiva ani, 2-3, nu mai mult, „ne vom putea bucura de drumuri noi, bine puse la punct. Atât din punct de vedere al rețelelor de canalizare și de apă potabilă, cât și al sistemului rutier. Pe urmă putem vorbi și despre dezvoltarea pe celelalte segmente. În primul rând trebuie să ne punem la punct cu infrastructura.”
Puncte de atracție sunt, iar primarul a amintit în acest context despre cetatea medievală Mehadia pentru care sunt deja planuri: „Vom încerca să o punem în valoare în măsura în care se poate. Sunt exemple suficiente de reușită în țară, cu cetăți-bijuterii medievale des vizitate de turiști. Sigur, păstrând proporțiile, dar mă gândesc la Râșnov, cetatea Devei sau la Rupea. Apoi mai avem aici un alt obiectiv care ar reprezenta interes pentru turiști: Castrul roman Pretorium. Pe toate le avem în vedere, astfel că am depus solicitări pentru finanțare prin PNRR și suntem în așteptare. Ne dorim răspunsuri favorabile, mai ales că nu demult am obținut atestarea localității ca stațiune turistică de interes local. Sunt multe proiecte în derulare în diferite faze, unele în stadiu de proiectare, altele în etapa de contractare sau de execuție. Cu alte cuvinte, se lucrează intens pe toate palierele. Vedem la final de semestru sau de an, atunci când facem analize și tragem linia, ce am reușit să facem. Din punctul meu de vedere, și practica ne confirmă, cu cât mai multe proiecte sunt depuse, cu atât mai bine. Șansele de a obține finanțări sunt mult mai mari” a conchis primarul Grigore Bardac.
Primarul municipiului Lugoj, Călin Dobra a avut recent o întâlnire cu echipa medicală a Spitalului Municipal Lugoj, șefii de secții, managementul spitalului dar și echipa de implementare a proiectului...
Telefonul Copilului a sunat de peste 800 de ori, anul acesta, în Caraș-Severin!
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281