Alți bani băgați în reabilitare! Echipamente și senzori noi la stația de epurare de la Jabăr

Stația de epurare de la Jabăr, aflată într-un proces continuu de reabilitare, după eșecul proiectului de modernizare demarat în urmă cu aproximativ 15 ani, va primi în această vară o nouă serie de echipamente și componente tehnice.

Prin lucrările de montaj și reglaj care urmează a se efectua pe parcursul următoarelor luni se are în vedere îmbunătățirea proceselor tehnologice de lucru și a echipamentelor tehnice folosite, pentru apropierea de normele legale ale parametrilor de filtrare și reducerea toxicității apelor menajere, evacuate ulterior în râul Timiș.

„Urmează să achiziționăm, în baza finanțării alocate de la bugetul local, un număr de 10 pompe pentru bazinele din stație, mai mulți senzori pentru stațiile de oxigen, pentru decantoarele de nămol și pentru treapta mecanică, precum și alte echipamente necesare. Prin aceste noi echipări se speră într-o îmbunătățire a nivelului de epurare.”, a transmis Meridian 22.

Investiția este asigurată de administrația locală lugojeană și se ridică la peste 1 milion de lei. Stația de epurare de la Jabăr dă mari bătăi de cap de mulți ani administrațiilor care s-au aflat la conducerea municipiului. După accederea țării noastre în structura politico-ecomonică a Uniunii Europene, municipalitatea lugojeană a încercat să modernizeze și să aducă la standarde europene sistemul și instalațiile de curățare a apelor menajere. Din păcate, deși s-a reușit obținerea unei finanțări de circa șase milioane de euro, Primăria Lugoj nu a fost capabilă să finalizeze proiectul niciodată. Mai mult, s-a reușit performanța ca după aducerea unor echipamente noi, care nu au mai fost folosite, stația să funcționeze mai prost decât înaintea procesului de modernizare, fiind practic aduse deteriorări grave întregului proces de lucru, situație care a adus penalizări uriașe, ce au atras după sine starea de insolvență în care se găsește și astăzi operatorul de apă-canal Meridian 22.

Abia după anul 2020 societatea a anunțat că a reușit să redreseze sistemul tehnic al stației, corectând parametrii de toxicitate acceptați, ceea ce a dus la o suspendare temporară a penalizărilor. Conform Meridian 22, indicatorii de epurare s-au redus cu peste 275 de unități, de la 350 peste valorile admise, cât erau în urmă cu câțiva ani, la circa 70 de unități, chiar dacă limita admisă este de 25 de unități. De la 1 ianuarie 2023, stația a fost trecută, ca toți operatorii din țară, în clasa I de epurare și a scăzut nivelul de toxicitate la amoniu de la 250 la 9 unități, limita admisă fiind două unități.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/