Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin nu mai face un secret din faptul că vrea să scape cu orice preț de Alina Stancovici, de al cărei management la Spitalul Județean de Urgență din Reșița se declară dintr-odată total nemulțumit.
Ieșit șifonat după ultima întâlnire, cea din sala de ședințe „Sorin Frunzăverde” a palatului administrativ, din luna decembrie, șeful județului a evitat o nouă confruntare directă. A preferat să-i pună patru întrebări managerului de la Județean în cadrul unei conferințe de presă. „Am fost partizanul dânsei chiar și când erau presiuni, când mi se spunea că nu e ok. Nu țin minte să fi refuzat ceva din ce ni s-a solicitat, ne-am făcut datoria, dar rezultatele sunt slabe. I-am trasat la începutul mandatului sarcina să verificăm cei 1125 de angajați, să ne asigurăm că oamenii stau opt ore la lucru. Am cerut să se implementeze un sistem de control al accesului. Pentru diminuarea pierderilor, am cerut să avem o evidență clară a achizițiilor de medicamente, să avem un sistem performant de urmărire, să înțelegi ce și unde se cheltuie. De ce pe fondul de sărăcie, de creștere în mod continuu a arieratelor, facem achiziții de medicamente de 25 de milioane de lei, 5 milioane de euro, plus 7 milioane pentru alimente?! De ce nu facem licitații pe sume mai mici, nu pe trei ani, ci pe un an?! De ce nu am fost informați că din banii alocați pentru rezolvarea problemei la oxigen la ATI s-a făcut o lucrare de proastă calitate, de ce a fost aleasă o societate din Severin care are ca obiect amenajarea de terenuri de golf?!”, a întrebat Romeo Dunca.
Alina Stancovici n-a stat prea mult pe gânduri. A răspuns prompt: Președintele Romeo Dunca dorea încă din primăvara lui 202 accesul în spital a unei alte firme care sa asigure softul informatic pentru spital și ambulatoriu. Acest lucru nu s-a putut realiza, dat fiind faptul că până la 31.12.2021 a existat un contract ale cărei clauze nu permiteau rezilierea “ad-hoc”. Firma care a asigurat prestarea de servicii informatice nu a înregistrat deficiențe, nici sincope în activitate și nici nu a abandonat colaborarea, deși plățile nu sunt la zi către această firmă, astfel încât să putem rezilia contractul. Or, în momentul în care ceream rezilierea contractului conform celor cerute în mod repetat de președintele Romeo Dunca, oricât de bine intenționat spune domnia sa ca este față de spital, firma care avea contractul în derulare se putea îndrepta în instanță împotriva spitalului pentru nerespectarea contractului, putea solicita daune morale și plata la zi a sumelor datorate. Inclusiv Consiliul de Administrație a avut în două dăți pe ordinea de zi a ședinței acest subiect, nedând aviz favorabil.
Managerul spitalului a mers mai departe și a dat din casă. Din biroul președintelui CJ, de fapt. „Am explicat aceste lucruri președintelui Dunca, în mod repetat, tot de atâtea ori cerându-mi însă același lucru. Într-un moment în care, în biroul domniei sale, atmosfera era deja tensionată, am spus să îmi ceară în scris acest lucru pentru că nu putem rezilia contracte conform dorințelor, am fost scoasă pentru prima dată afară din biroul său împreună cu colegii mei de la SJUR (directorul economic – Adina Miloș, șefa Serviciului Achiziții – Andreea Roșu și șeful Serviciului de Statistică și Informatică – Silviu Tinca). …probabil era un mod de colaborare și de implicare a sa în spital, dar neputând să se exprime, a preferat sa ne scoată afară sau poate s-a supărat, exasperat că la palma sa în masă, a primit replica în aceeași manieră! Adevărat, omul mi-a spus să nu vorbesc mai mult ori mai tare decât el!”
Alina Stancovici a taxat și faptul că președintele Romeo Dunca s-a rătăcit ieri în cadrul conferinței de presă când a fost întrebat la care dintre cele trei staționare ar fi fost risc de explozie, unde au fost relocați pacienți și de unde sunt imaginile prezentate opiniei publice: „Procentul ridicat al concentrației de oxigen în două saloane a fost sâmbătă, 22.01.2022, nu vineri, la Staționarul 1, etajul 3 – Extensia ATI și nu la Stationarul 3, președintele încurcând Staționarul 3 cu etajul 3 al altui Staționar, nefiind de fapt pentru prima dată în situația în care încurcă Staționarele SJUR. Staționarul 1 e acela unde e biroul managerului, acela al cărui scaun îl dorește! …într-un alt moment și-a anunțat vizita pe Secția de Neurologie (Staționarul 2 unde îl așteptam în curte cu directorul medical de atunci dr. Emil Bunda și un membru al C.A., dr. Caius Diaconescu, iar domnul președinte Dunca a «parcat» la Staționarul 1, certându-ne că «nu suntem» unde a spus că vine. Eram, dar în curtea locației unde își anunțase prezența: la Staționarul 2!!!)”
Managerul Spitalului Județean spune că este tratat cu ostilitate de către președintele Dunca, acesta având doar două variante: „fie mă demite și a făcut voia, a sa ori a altora, liniștind spiritele din jurul lui, fie mă lasă în pace cu toții și încetează această hărțuiala ca să îmi pot vedea de treabă și de ceea ce am început să fac în acest mastodont numit spital, în care lucrurile au rămas încremenite în timp și pe care, cu strădanie, le-am urnit, dar să isprăvim acest circ, război sau cum se numește! Ce îmi vor face, mă vor călca cu tirul?!”