Alin Nica (PNL): „Reforma în educație generează multe beneficii pentru învățământul românesc”

educatie
1000x100 (2) untitled design set 970x90 px

Legile Educației fac parte din pachetul de reforme propuse de PNL încă de la începutul perioadei de guvernare.

După avizarea și aprobarea lor în Guvern, proiectele de lege vor ajunge în Parlament, unde vor fi dezbătute și completate, după caz. Discuțiile în jurul acestui subiect, extrem de important pentru liberali, pot îmbunătăți reforma gândită de Ministerul Educației.

„Nu vrem ca această reformă extrem de importantă să fie afectată de calcule politice și electorale. Această reformă, ca și altele care vor fi asumate de Coaliția de guvernare, sunt ale României și nu ale unor partide politice. Reforma din domeniul Educației urmărește mai multe obiective, care vor genera mai multe beneficii pentru sistemul de învățământ din România. Educația urmează să fie adaptată fiecărui elev. Introducerea conceptului de «portofoliu educațional» va ajuta consilierii școlari, profesorii și părinții să decidă care este cel mai bun parcurs de urmat pentru elev. Înclinațiile copilului vor fi observate devreme, pentru a se putea orienta spre o direcție educațională în care va performa. Cadrele didactice vor avea un grad mai mare de profesionalism, ca urmare a introducerii necesității absolvirii unei forme de învățământ superior pentru a intra pe post. Profesorii vor putea urma programe de îmbunătățire a calităților lor pedagogice, iar inspectorii școlari vor face evaluări și vor semnala îmbunătățirile necesare pentru creșterea calității în actul educațional. Drept urmare, va crește calitatea actului educațional.”, a exemplificat președintele PNL Timiș, Alin Nica.

Un obiectiv urmărit de reforma educației, conform liberalilor, este o conectare mai bună a sistemului educațional la cererea de pe piața muncii, prin învățământul dual. Colaborarea dintre mediul educațional și mediul economic aduce avantaje pentru toate părțile implicate: companiile au parteneri pentru practică, elevii/studenții vor absolvi forma de învățământ având și o minimă experiență profesională, iar unitățile de învățământ vor oferi tinerilor și o componentă practică, pe lângă cea teoretică.

1000x100 (4)

Reforma din Educație oferă un răspuns la problema abandonului școlar, transmit liberalii, fiind creat un plan de reducere a abandonului școlar, care va asigura o șansă la studiu pentru elevii din medii defavorizate. În sistemul universitar, programul „A doua șansă” va identifica și consilia studenții cu risc de abandon și va facilita reluarea studiilor de către cei care doresc să revină în facultate.

„Legile Educației au parcurs etapa de analiză din partea grupului de experți desemnați de partidele de Coaliție. În urma acestei analize, au fost formulate diverse observații și amendamente care vor fi asumate de forma finală a Legilor Educației. Există un consens la nivelul partidelor Coaliției în ceea ce privește aprobarea acestei reforme importante. PNL susține aprobarea rapidă a proiectului, având în vedere că elaborarea lui a fost precedată de ample dezbateri, iar reforma din Educație este un jalon asumat prin PNRR și trebuie realizată în termenii angajați de România.”, a declarat președintele PNL Timiș.

În prezent, Ministerul Educației are alocat unul dintre cele mai mari bugete din Planul Național de Redresare și Reziliență: 3,6 miliarde de euro, care vor ajunge în școli, grădinițe, universități, palate și cluburi ale copiilor etc., pentru a rezolva cât mai multe dintre problemele pe care sistemul educațional din România le întâmpină. Mai multe detalii despre reforma educației puteți citi aici.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/