Alin Nica dezaprobă absența femeilor din poza noii conduceri PNL: „Un fel de misoginism politic”

alin nica

O fotografie făcută pe scena celui mai recent Congres PNL a stârnit reacții în spațiul public după ce oamenii au observat că femeile sunt absente din primele rânduri. Președintele PNL Timiș Alin Nica este de părere că acest fapt s-ar putea traduce printr-un misoginism politic pe care spune și că nu îl aprobă. Totuși, în biroul de conducere județean al lui Alin Nica reprezentarea este 100% masculină. 

Presa națională a notat faptul că din pozele făcute și discursurile susținute la Congresul PNL de duminică au lipsit femeile din partid. „Mulți internauți, dar și politicieni au taxat lipsa femeilor și dominanța bărbaților din prima linie a PNL.”, au scris jurnaliștii de la Hotnews. De altfel și în Guvernul PSD-PNL-UDMR, format din 23 de miniștri, doar unul singur este femeie – Gabriela Firea care conduce Ministerul Familiei.

Duminică a fost ales doar noul președinte al PNL, nu și un nou Birou Executiv Național. Din Timiș, la congres au participat 33 de reprezentanți conduși de Alin Nica.

congres pnl

Foto: Facebook/PNL Timiș

Întrebat cum cataloghează absența doamnelor de pe scena congresului, Alin Nica a răspuns:

„E o chestiune pe care noi o avem în politică de multă vreme, un fel de misoginism politic cu care nu sunt de acord, dar sper ca aceste lucruri să se schimbe nu doar în PNL ci în general în politică pentru că sunt foarte multe femei talentate care ar putea să facă carieră politică la cel mai înalt nivel, dacă li se permite acest lucru.”, a spus Alin Nica.

Totuși, în Biroul Politic Județean PNL Timiș ales în 7 august 2021 toți membri sunt bărbați. La PNL Timișoara, 6 din 27 sunt femei: Carmen Popescu și Mihaela Valcovici – ambele vicepreședinte, iar Ruxandra Christodorescu, Olimpia Oprea, Anca Mocanu și Bianca Mărănescu – membri.

De altfel recent, senatorul PNL de Timiș Alina Gorghiu a anunțat că împreună cu Laura-Iuliana Scântei a depus o propunere legislativă care să încurajeze partidele politice să acorde atenție unor teme ca echilibrul de gen și reprezentarea tinerilor în politica românească.

„Vrem ca o parte din subvenția de la buget acordată partidelor politice să depindă de modul în care acestea promovează femeile și tinerii pe listele electorale, pe locuri eligibile, precum și de numărul femeilor alese efectiv în Parlament. Este o completare firească a inițiativei referitoare la cotele de gen în politică, înregistrată la Senat în urmă cu o lună.”, spunea Alina Gorghiu.

Cu privire la noul președinte al partidului, Nica a spus că așteptările sunt destul de mari: „Premierul este persoana publică din PNL cu cea mai mare încredere în rândul populației și ne așteptăm să se răsfrângă această încredere și în sprijinul pentru PNL”.

CITEȘTE ȘI: Alin Nica: „Nicolae Ciucă este o variantă viabilă pentru funcția de președinte PNL”

banner 970 x 250