Scena politică din România este presărată parcă mai mult ca oricând cu lupte orientate nu doar spre alte partide. „Moda” din această perioadă o reprezintă atacurile în interiorul formațiunilor și alianțelor. Și nu doar actorii cu ștate vechi în politică au parte de tensiuni. Cum se resimt cele mai recente discuții în contradictoriu în zona tânărului parteneriat USR-PLUS?
Tensiunile nu au ocolit nici cea mai tânără alianță din România, cea care își propune ca, în urma alegerilor prezidențiale și parlamentare, să preia frâiele puterii. Deși alianța USR-PLUS a obținut un scor foarte bun la alegerile europarlamentare, clasându-se pe a treia poziție, la mai puțin de un procent distanță de PSD, fapt ce ar fi trebuit să întărească alianța, discuțiile în contradictoriu din interiorul ei au devenit subiect de dezbateri în spațiul public.
Unul dintre cei mai vocali contestatari ai alianței a fost deputatul USR Stelian Ion, care a susținut că alianța politică cu PLUS a trecut cu greutate de Comitetul Politic al USR, fiind neînțelegeri în partid și între cele două formațiuni politice privind condițiile formării alianței și că, spune el, mare parte din USR nu a dorit alianța.
O altă voce din interiorul USR, cea a senatorului Mihai Goțiu, a contrazis informațiile potrivit cărora ar exista conflicte interne între cele două partide ale Alianței USR-PLUS, declarând că este normal să existe dezbateri interne „încinse”. El a transmis că discuțiile din alianță sunt despre cum va continua aceasta.
Cum se resimt aceste ciocniri în PLUS Caraș-Severin?
Daniel Toma, recent numit președinte al filialei PLUS Caraș-Severin, spune că nu poate fi vorba despre conflicte serioase, care să pună alianța în pericol. „PLUS este parte a unei alianțe puternice cu USR, într-un parteneriat bazat pe principii solide. PLUS și USR au negociat un acord astfel încât ambele partide să intre în această alianță respectând atât principiile care stau la baza programelor politice, cât și statutele fiecărei formațiuni”, ne-a declarat Toma.
La fel ca senatorul Mihai Goțiu, Daniel Toma susține că unele discuții sunt imposibil de evitat, dar că totul are o formă constructivă. În plus, la nivelul județului Caraș-Severin nu s-a resimțit nicio tensiune. Filiala continuă atât colaborarea cu USR Caraș-Severin, cât și planurile pentru recâștigarea încrederii comunității în clasa politică.
„Discuțiile pe marginea negocierilor interne sunt de înțeles, dar este bine de știut că acestea nu au fost niciun moment făcute în câștigul sau în defavoarea cuiva: această alianță are un proiect politic comun, început la alegerile din 26 mai, când peste două milioane de români ne-au dat votul. PLUS și USR nu sunt în opoziție unul față de celălalt, ci sunt o echipă unită, cu un scop comun, care funcționează pe baza unei înțelegeri corecte. Acest lucru se observă și la nivelul județului unde noi, cei de la PLUS, conlucrăm foarte bine cu partenerii noștri de la USR, știm că doar împreună suntem puternici și nimic nu ne va opri. Vom continua acest proiect, fiind determinați mai mult ca oricând să aducem normalitatea pe scena politicii cărășene. Preocupările noastre vizează proiecte legate de dezvoltarea județului și a comunităților noastre. Disputele interne nu își au rostul oricât de mult și-ar dori unii”, a mai declarat Daniel Toma pentru Express de Banat.