Alexandru Rafila, despre strategia de imunizare: „Nu va impune vaccinarea obligatorie”

doctor care administreaza un vaccin

Proiectul care cuprinde strategia națională de vaccinare 2023-2030 intră în analiză interministerială.  Ministrul Sănătății susține că aceasta nu va impune obligativități. 

Actul normativ, spun reprezentanții Ministerului Sănătății, vine să ofere acces echitabil la vaccinare pentru oricine, oricând și la orice vârstă. Acesta nu are prevederi cu privire la obligativitatea vaccinării.

„Pacienții cu boli cronice vor avea, pentru prima dată în România, acces la vaccinuri compensate. Femeile, adolescenții fete și băieți, se vor putea vaccina anti-HPV gratuit, numai dacă doresc și solicită medicului de familie prescripție. În același timp, actul normativ prevede un set de 20 de obiective specifice care cuprind, printre altele, strategii eficiente de comunicare pentru creșterea interesului populației pentru vaccinare. Un alt obiectiv prevede pregătirea specialiștilor pentru a crește capacității acestora de a informa corect și complet publicul cu privire la avantajele vaccinării.”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Despre vaccinare, la școală

Potrivit sursei citate, în școli, vaccinarea nu va fi obligatorie, dar va fi explicată și încurajată. „Prin ordin comun al ministrului sănătății și cel al educației sunt prevăzute măsuri care trebuie luate de unitatea de învățământ în situații epidemiologice speciale (de exemplu, focar de rujeolă). În această situație, copiii nevaccinați trebuie să rămână la domiciliu, până la stingerea focarului, pentru a fi protejați împotriva bolii.”, mai scrie în comunicat.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/