Aleșii CJT, supărați că merge greu cu digitalizarea: „Nu există un progrămel? Alții vor să ia pământ pe Marte”

tableta consilier judetean timis

Consilierii județeni din Timiș sunt nemulțumiți de sistemul de vot din sala de plen de la Palatul Administrativ. Sistemul introdus în 2011 nu este compatibil cu tehnologia prin care aleșii să poată participa de la distanță la ședință, în regim de teleconferință, așa că nici voturile lor nu pot fi numărate în timp real. Un nou sistem ar costa 100.000 de euro, investiție care acum nu poate fi susținută. 

Cele 40 de stații din sala multifuncțională a Consiliului Județean Timiș în care se derulează ședințele de plen au fost instalate în 2011, spun cei care se ocupă de sistemul tehnic. Nu mai sunt compatibile cu tehnologia de acum, așa că votul le dă bătăi de cap aleșilor județeni, atât celor care participă în regim online la ședințe, cât și celor care vin fizic în sală.

„Sistemul de videoconferință îl avem pe sistem Cisco de pe care se face și votarea în acest moment. Echipamentele din sală sunt stații Bosch, total incompatibile cu Cisco. Este necesar să înlocuim aceste microfoane cu echipamente Cisco. Costul ar fi 1.500 de euro pe stația de microfon plus licență de votare și echipament central ne-ar costa 100.000 de euro să integrăm sistemul online cu cele fizice din sală. De aceea am mers pe votarea online de pe tabletă unde putem instala softul Sisco de pe videoconferință.”, le-a explicat consilierilor Viorel Ieșan, șeful Biroului de telecomunicații și transformare digitală din cadrul CJT.

cjt 4

„Nu există un progrămel, o aplicație, adică alții vor să ia pământ pe Marte și noi nu vrem să cuplăm o informație din sala asta în sala de lângă…”, a spus consilierul județean liberal Marin Popescu.

marin popescu

dobra

Consilierul județean PSD Călin Dobra este de părere că prezența online a consilierilor la ședințe ar trebui să se facă doar în situații excepționale.

„Eu cred că ar trebui să respectăm această instituție. Până să fie acest vot online, colegii mei au fost prezenți. Dacă ești plecat într-o delegație, în concediu de odihnă sau de boală, nu cred că ai dreptul să participi la o ședință de consiliu județean. Ți-ai luat concediu, rămâi în concediu! Dacă chiar vreți să le combinăm așa, să facem o struțo-cămilă… Haideți să respectăm angajații și instituția. Colegii să fie prezenți în sala de ședințe. Avem ședință o dată, de două ori pe lună. Dacă asta este o dificultate… mai au o posibilitate, să se retragă de pe lista de consiliu județean.”, a spus Călin Dobra.

Concluzia este că sistemul rămâne așa cum este, pentru că CJ Timiș nu are acum bani să îl schimbe.

cjt 1

„Pandemia ne-a forțat să ne digitalizăm și revenind la cum se țineau ședințele de plen am fi dorit să rămânem digitalizați pe partea asta și să nu obligăm consilierii județeni să participe fizic la aceste ședințe; dacă sunt plecați în delegații sau concedii – să poată participa online. (…) Colegii de la IT au făcut niște verificări și zic ei că ar fi între 60 și 100.000 de euro acest nou sistem, ceea ce noi am considerat că e un cost cam mare și am mers mai departe ca aleșii să folosească telefonul, chiar dacă vin fizic, să voteze din telefon.”, a spus Alexandru Proteasa, vicepreședintele CJ Timiș.

După pandemie, ședințele extraordinare ale CJ Timiș s-au ținut doar online, iar cele ordinare – cu prezență fizică. La cele ordinare, cum a fost și cea de astăzi, 11 din cei 34 de consilieri prezenți au participat online.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/