Profesorul Octavian Crețu, rectorul în funcție al Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara, este singurul candidat pentru viitorul mandat în această funcție. Alegerile au loc în 15 februarie.
Octavian Crețu are 56 de ani și este absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara (1985-1991). Are o supraspecializare în chirurgie hepatică şi transplant de ficat. Din 2005 până în 2009 a fost managerul Spitalului Municipal din Timișoara, iar între 2010 și 2020 – medic șef al Clinicii de Chirurgie Generală de la Municipal. Din 2021 este prim vicepreședinte PNL Timișoara.
Octavian Crețu este la primul mandat de rector, obținut în 2020.
La această dată, cel mai mare minus al universității îl reprezintă spațiile insuficiente pentru studiu. Pentru activități educaționale, de cercetare și de cazare a studenților, UMF are șapte clădiri proprii cu spații de învățământ, spații în spitale sau închiriate (11 amfiteatre, 14 săli de curs, 11 laboratoare de lucrări practice), 7 cămine în proprietate și unul închiriat. Singura clădire construită după 1990 este cea a Farmaciei (Piața Eftimie Murgu nr.1), singura de patrimoniu care respectă în totalitate normativele și circuitele actuale.
Asta și în condițiile în care, în anul universitar 2023-2024, UMF înregistrează, la ciclul de studii de licență, cel mai mare număr de studenți din istoricul instituției, 6.799, cu 300 mai mare decât în urmă cu patru ani.
Între reușitele primului mandat, Octavian Crețu enumeră demararea investiției în campusul universitar de la Ghiroda, în 2022. Tot acolo ar urma să fie construit și un HUB de cercetare pentru universitățile componente ale Alianței Timișoara Universitară, cu laboratoare, echipamente de cercetare avansate și spații dedicate pentru studii interdisciplinare, care să contribuie la dezvoltarea științifică și tehnologică, se arată în planul managerial.
Totodată, în corpul UMF (parter și trei etaje) de pe strada Pestalozzi din Timișoara ar urma să fie relocate catedrele universitare care în momentul de față își desfășoară activitatea în spații care nu sunt în proprietatea instituției, precum și discipline ale Facultății de Medicină Dentară. Tot aici va fi amenajată și o bibliotecă.
Între obiectivele pentru viitorul mandat, rectorul UMF enumeră înființarea Facultății de Asistență Medicală, cu două departamente: Departamentul de Discipline Specifice și Departamentul Nursing. Dar și a unor noi programe de studii: Asistență Comunitară și Îngrijiri Paleative, Radiologie și Imagistică Medicală, masteratele în Toxicologie și Terapia Adicțiilor, respectiv Terapii Complementare și Alternative.
Primul tur de vot pentru alegerea rectorului va avea loc în 15 februarie, urmând ca afișarea rezultatelor să se facă în 16 februarie. Ulterior confirmării rectorului, după transmiterea la Ministerul Educației a raportului privind alegerile, vor fi numiți prorectorii, selectați decanii prin concurs și numiți prodecanii.
Durata mandatului de rector este de 5 ani, potrivit noii legi a învățământului superior. Numărul de mandate de rector, la aceeași instituție de învățământ superior, odată cu intrarea noii legi în vigoare, este limitat la două.