Alegătorii din Caraş-Severin nu pot fi păcăliți de jocurile politicianiste! Marcel Vela a fost votat cât Mocioalcă şi Frunzăverde la pachet!

Marele învins al alianţelor create la constituirea Consiliului Judeţean, liberalul Marcel Vela, este în realitate câştigătorul moral al alegerilor locale din Caraş-Severin.

PSD-ul condus de Ion Mocioalcă sărbătoreşte victoria din şedinţa de alegere a preşedintelui CJ ca şi cum ar fi câştigat alegerile în judeţ. În realitate, social-democraţii s-au aflat la un pas de o catastrofă politică: să piardă pe linie în Caraş-Severin, în condiţiile în care de partea lor s-a aflat şi fostul lider PDL, Sorin Frunzăverde!

PSD-ul, zdrobit în mediul urban!

Până la momentul alegerii lui Silviu Hurduzeu în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, lui Mocioalcă îi tremura bine scaunul! Partidele de dreapta câştigaseră 6 din cele 8 primării urbane din judeţ: 5, PNL-ul condus de Marcel Vela, şi una, fostul PDL-ist Eugen Cismăneanţu, acum în PMP. Mai mult decât atât, liberalii au ajuns în fruntea ambelor municipii, prin Ioan Popa şi Felix Borcean, reeditându-se astfel situaţia din 2004, când primăriile din Reşiţa şi Caransebeş fuseseră câştigate tot de liberali, prin Liviu Spătaru şi, respectiv, Marcel Vela. Dar atunci, deci cu 12 ani în urmă, majoritatea primăriilor din judeţ erau disputate de PD-ul lui Frunzăverde şi PSD-ul lui Gheorghe Pavel Bălan.

Înfrângerile PSD-ului în Reşiţa şi Caransebeş, deşi la doar câteva sute de voturi distanţă la fiecare primărie, au fost categorice pe plan politic. Dovada: în ambele municipii, la voturile pe listele pentru CJ, lista PNL condusă de Marcel Vela a surclasat-o pe aceea a PSD, avându-l în capul ei pe Mocioalcă! Deci alegătorii din Reşiţa şi Caransebeş nu doar că votaseră pentru primari PNL, ci votaseră şi mai hotărât pentru un Consiliu Judeţean condus de liderul PNL!

La Oţelu Roşu, unde primăria a fost câştigată de pesedistul Luca Mălăiescu, PNL-ul s-a impus la voturile pentru Consiliul Judeţean, obţinând cu 139 de voturi peste candidaţii PSD. Tot cele mai multe voturi au obţinut liberalii pentru CJ şi la Moldova Nouă, cu al lor Adi Torma învingându-l clar pe Matei Lupu, şi la Anina, cu penelistul Gheorghe Românu primar, şi în Băile Herculane, cu tânărul liberal Cristian Miclău ales în fruntea oraşului-staţiune. Singura urbe unde PSD s-a impus pe ambele planuri este Oraviţa. Aici, meritul a fost exclusiv al primarului reales Dumitru Ursu, care şi-a depăşit contracandidatul cu 1700 de voturi, pe când PSD-ul la CJ a rămas cu un avans de 1200 de voturi. Puţine, raportate la scorul lui Ursu, dar foarte multe în economia rezultatului final pe judeţ!

La sate, fără scrupule!

Echilibrul, la nivel judeţean, între cele două mari partide a fost realizat graţie voturilor din mediul rural. PSD avea mult mai mulţi primari în funcţie, în special datorită „Ordonanţei traseiştilor“ iniţiate de Liviu Dragnea şi Victor Ponta, emisă de Guvernul PSD în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2014. Deşi declarată neconstituţională de către CCR, celebra Ordonanţă 55 permisese traseismul politic, care s-a produs cu predilecţie înspre partidul care conducea la acea vreme Executivul. Şi care era favoritul sondajelor de opinie în a da ţării noul preşedinte, în persoana lui Victor Ponta!

Mişcări către PSD s-au produs în zona rurală chiar şi imediat înaintea momentului electoral din iunie 2016, un anume rol aici avându-l şi fostul lider PDL, insinuat şi prin PNL, Sorin Frunzăverde. Nu în toate cazurile, însă, mişcările făcute de apropiaţii lui Frunzăverde au adus cu ele şi câştiguri fără echivoc PSD-ului. Bunăoară, trecerea lui Ioan Borduz de la PDL la PSD, via PNL, a adus social-democraţilor o victorie la Fârliug, dar şi înscăunarea unui primar condamnat la trei ani de închisoare (cu suspendare) pentru deturnare de fonduri europene. Pe de altă parte, în comuna Berlişte, primarul de până în 2008 Ioan Viorel Ohn a trecut în aprilie 2016 de la PDL-ul din PNL la PSD. Însă a pierdut alegerile din iunie pentru primărie, în dauna liberalului propus de Vela, Nicolae Orăvicean.

În cele din urmă, aşa cum era de aşteptat, candidaţii propuşi de Mocioalcă (sau Frunzăverde) au câştigat mai multe mandate de primar decât cei ai PNL-ului. Însă în majoritatea a cazurilor, la nivel de comune, lista de candidaţi propusă de PSD pentru Consiliul Judeţean a primit mai puţine voturi decât candidatul PSD la primărie! Acesta este motivul pentru care PSD nu a strâns din mediul rural cu mult mai multe voturi politice decât PNL! Astfel s-a ajuns în situaţia ca, pe total judeţ, PSD să obţină cu doar 278 de voturi în plus faţă de PNL. Ceea ce înseamnă două zecimale din totalul de 131.000 de voturi valabil exprimate! Ambele partide au primit astfel, la distribuire, acelaşi număr de mandate de consilieri judeţeni, câte 13, şi numai loteria resturilor, a voturilor neutilizate la prima distribuire, a făcut ca ultimul mandat să revină PSD-ului, şi nu altui partid. PSD devansând UNPR cu 86 de voturi!

(https://expressdebanat.ro/cele-doua-zecimale-pesediste/)

În final, aşadar, PSD a obţinut cu un mandat de consilier judeţean în plus faţă de PNL. Dar la voturile politice, echipa Mocioalcă-Frunzăverde a adunat cu doar două zecimale mai mult decât Vela! Doi ditamai liderii, ca să nu le spunem baroni, care conduc judeţul de ani de zile, plasându-şi oamenii fie în fruntea deconcentratelor, fie la conducerea instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean, au adunat împreună tot atâtea voturi ca Marcel Vela! Acesta este însă doar începutul decăderii lui Mocioalcă şi Frunzăverde, transpus acum în rezultatul obţinut de PSD în alegeri. La fel cum Ion Bejeriţă, Axente „Arabela“ Obrejan şi Nicolae Miu Ciobanu, pe de-o parte, Ionesie Ghiorghioni, Ianăş Roşeţi şi Romică Anculia, de cealaltă parte, reprezintă doar primele file ale rescrierii istoriei penale a judeţului Caraş-Severin!

Echipa Vela-Frunzăverde, bătută de echipa Vela!

Ah, să nu uit! Presarii mociofrunzişti îi cer disperaţi demisia lui Marcel Vela pentru aşa-zisul său eşec electoral. Disperaţi, îi înţelegem, pentru că disperarea şefilor e contagioasă. Le aducem aminte că la precedentele alegeri locale, în 2012, USL a câştigat la pas în toată ţara. În Caraş-Severin, Frunzăverde câştiga preşedinţia CJ, candidând uninominal fără adversar real, cu 47,8%. Votul politic, pentru Consiliul Judeţean, a însemnat însă 50,4% pentru USL. Deci nu Frunzăverde a tras în sus USL-ul, ci invers, USL-ul l-a făcut preşedinte pe Frunzăverde! Tot atunci, USL a obţinut 18 mandate de consilier judeţean, din cele 30 distribuite pe liste, plus al 31-lea pentru preşedinte. Dar USL-ul era format din Alianţa de Centru Dreapta, PNL-PC, şi PSD. Deci social-democraţilor le-au revenit 9 mandate, iar ACD-ului, celelalte 9. Cum din ACD făcea parte conservatorul Ioan Ţundrea, PNL nu putea avea mai mult decât 8 mandate. La aceleaşi alegeri, PDL a obţinut la rându-i 5 mandate. Între timp, PDL-ul a dispărut. O parte din oamenii săi au intrat în PNL, unii s-au dus la PMP, iar alţii au virat către PSD. Deci, din acele 5 mandate pedeliste, maximum două ar fi putut să ajungă acum la PNL. Cum 8 plus 2 fac întotdeauna 10, bănuim că şi 13 este mereu mai mare decât 10+1. Carevasăzică, cele 13 mandate obţinute acum de partidul condus de Marcel Vela sunt mai multe decât cele antamate de partidul condus cândva de Vela şi Frunzăverde. Ceea ce ne face să credem că Vela l-a lăsat acum cu bună ştiinţă pe Frunzăverde să joace pe alte fronturi. Spre binele PNL.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/