Ajută și tu! O nouă campanie de donare de sânge la Spitalul Orășenesc Făget

spitalul fagett

Spitalul Orășenesc Făget organizează joi, 21 septembrie, începând cu ora 8.15, o nouă campanie de donare de sânge.

Potențialii donatori trebuie să îndeplinească următoarele condiții: vârsta cuprinsă între 18 și 65 ani, greutate minimă: de la 50 kg fetele și 60 kg băieţii (în funcție de înălţime).

Potențialii donatori trebuie să nu fi avut sau să nu aibă următoarele boli: hepatită B sau C, TBC, sifilis, epilepsie, ulcer, diabet zaharat insulino – dependent, boli de inimă, boli de piele, anemie; să nu fi suferit în ultimele trei luni intervenţii chirurgicale sau endoscopice, implanturi dentare, lucrări pe canal, extracţii dentare, în ultimele trei luni să nu fi făcut tatuaj, piercing, acupunctură.

Femeile nu trebuie fie însărcinate, în perioada de lăuzie, să nu alăpteze sau să nu fie în perioada menstruală.

Doritorii nu sunt admiși dacă au consumat grăsimi (mâncare fast-food, prăjeli, alune, semințe) sau băuturi alcoolice, cu cel puţin 24 de ore înaintea donării.

Elena Stămurean, manager al Spitalului Orășenesc din Făget, face câteva recomandări: „Înainte de recoltare, trebuie să consumaţi peste 500 ml de apă, ceai, suc, chiar și  o cafea, un mic dejun puţin consistent, bogat în glucide şi proteine, dar sărac în lipide, cum ar fi sandvich, pâine prăjită, legume, fructe. Nu se recomandă consumul de grăsimi, smântână, unt, maioneză etc. Nu fumaţi înainte şi după donare, cel puţin o oră. La donare trebuie să prezentaţi un act de identitate în original care să conțină poza, cum ar fi carte de identitate sau paşaport, în original”.

Donatorii sunt îndreptățiți să primească rezultatele testelor efectuate pe sângele donat: Rh; grupă sanguină; antigen HBs, anticorpi anti HCV; anticorpi anti HIV1+2; anticorpi anti  HTLV; anticorpi anti- sifilis; transaminaze; o zi liberă de la locul de muncă (în cazul angajaţilor cu carte de muncă) sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua denarii; reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun (pentru 30 de zile) dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat; șapte tichete de masă, în valoare de 9,57 fiecare, care vor fi disponibile pe un card eliberat de Centrul de Transfuzie.

Doritorii sunt rugați să se programeze la nr. 0256.320.860 sau pe adresa de e-mail a spitalului: secretariat@spitalfaget.ro, până la data de 15 septembrie, ora 15.00, menționând numele, vârsta și datele de contact (telefon, email).