De la an la an, numărul fermierilor care se orientează înspre sectorul ecologic este în creștere în Caraș-Severin. Cei mai mulți sunt din zona Cornerevei.
Agricultura ecologică este un sector dinamic în România, care a cunoscut în ultimii ani o evoluție ascendentă și care prinde tot mai mult teren și în Caraș-Severin.
Conform Ordinului MADR 1253/2013, operatorii și/sau grupurile de operatori care fac agricultură ecologică au obligația să-și înregistreze activitatea la Direcția Județeană Agricolă Caraș-Severin, până la data de 16 mai. În 2022, în baza de date a DAJ Caraș-Severin figurează înscriși 350 de operatori, cu trei mai mulți față de 2021. Ca și domenii de activitate, cărășenii s-au orientat spre culturile vegetale și sectorul pomicol.
„Fruntași la agricultura ecologică sunt fermierii de pe raza comunei Cornereva, cu cele mai multe exploatații agricole înregistrate. E adevărat, în localitățile ce fac parte din zona montană sunt mai multe ferme ecologice, așa cum este și firesc. Cât privește domeniile de activitate, cei mai mulți operatori sunt din domeniul vegetal, în special pomi fructiferi. Pe lângă pășuni sau fânețe, legume sau cereale, avem și operatori care realizează produse ecologice din flora spontană.”, a declarat pentru expressdebanat.ro Liviu Munteanu, purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole Caraș-Severin.
Munteanu mai precizează că, în perioada de producție, în fermă este interzisă utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri și derivatele acestora), a fertilizanților și pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor și regulatorilor de creștere, a hormonilor și antibioticelor etc. De asemenea, în etapa de procesare a alimentelor se interzice folosirea aditivilor alimentari, a substanțelor complementare și a celor chimice de sinteză, pentru prepararea alimentelor ecologice.